Nicola Benedetti bude novou ředitelkou Edinburského festivalu

Houslistka bude funkci zastávat jako historicky první žena i první osoba skotské národnosti. Její jmenování nabude platnosti v říjnu 2022.

Čtyřiatřicetiletá Nicola Benedetti patří bezesporu k nejúspěšnějším britským hudebnicím současnosti. Krom vlastní koncertní činnosti na špičkové úrovni se tato držitelka ceny Grammy věnuje i vzdělávacím projektům, v rámci kterých inspiruje a motivuje mladší hudební generaci: její nadace Benedetti Foundation v tomto směru pomáhala obzvláště během období koronaviru. A jak nedávno informoval deník Guardian, nyní se k jejím četným aktivitám připojí ještě pozice ředitelky Edinburského mezinárodního festivalu.

Tato přehlídka klasické hudby, opery, baletu, divadla a výtvarného umění se koná ve skotském hlavním městě pravidelně od roku 1947 - kromě léta 2020, kdy byla kvůli covidu vůbec poprvé zcela zrušena. Jejím původním cílem byla především revitalizace evropské kultury po 2. světové válce. Probíhá v srpnu spolu s desíti dalšími festivaly, s nimiž dohromady tvoří jeden z největších kulturních svátků na světě: během jediného dne se tou dobou v Edinburghu odehraje na 2500 vystoupení a dalších událostí.

Za celých 75 let existence Edinburského mezinárodního festivalu bude Nicola Benedetti první ženou i první Skotkou v jeho čele. Od letošního října vystřídá stávajícího ředitele, Ira Ferguse Linehana, jenž poprvé festival organizoval roku 2015. Benedetti se rovněž zařadí mezi nejmladší jmenované vedoucí přehlídky, snad s výjimkou Roberta Ponsonbyho, který nastoupil do funkce v roce 1956 jako třicetiletý.

"Jsem hluboce poctěna, že mohu přispět k dlouhé a bohaté tradici Edinburského festivalu a skotské kultury. Tento festival byl vybudován na principu překonávání politických a kulturních rozdílů prostřednictvím umění," uvedla Benedetti v tiskové zprávě se závazkem, že při prosazování těchto hodnot půjde ve šlépějích svého předchůdce.

Podle předsedy správní rady festivalu, investičního bankéře Keitha Skeocha, odráží Nicola Benedetti "v mnoha ohledech ducha celého festivalu. Mezinárodně renomovaná a uznávaná, ale v jádru ryze skotská." Houslistčino jmenování do funkce pozitivně kvitovaly představitelky organizací zaměřených na genderovou rovnost a podporu žen v umění, ale i samotná skotská premiérka Nicola Sturgeon, která řekla: "Její zkušenosti s propagací skotské kultury po celém světě jsou nedocenitelné. Přeji jí mnoho úspěchů."

Foto: Profimedia

Podcast