Nominace na Grammy za rok 2020 oznámeny. Soutěží i Jakub Hrůša

Další ročník předávání hudebních cen Grammy již zná své nominované. Je mezi nimi i český dirigent Jakub Hrůša, navíc za nahrávku děl českých skladatelů. Ceny budou slavnostně předány 31. ledna příštího roku.

Album, které si nominaci vysloužilo, nese název Bohemian Tales a vyšlo u vydavatelství Warner Classics. Jakub Hrůša na něm řídí Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu, doprovázející sólistu Augustina Hadelicha. Tento houslista již jednu cenu Grammy má, a to za svou nahrávku koncertu L´arbre des songes Henriho Dutillieuxe se Seattleskými symfoniky.

Bohemian Tales soutěží v kategorii „nejlepší klasické instrumentální sólo“ – cena však v této kategorii nenáleží pouze sólistovi, ale i dirigentovi. Navíc, jak již název desky napovídá, jedná se o skladby českých autorů: Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Josefa Suka. Nominace na Grammy je tedy jednoznačným úspěchem české hudby ve světě.

Sám dirigent se k nominaci vyjádřil takto: „Naplňuje mě v poslední době trvale radostí a hrdostí, jakých prvotřídních a celosvětových úspěchů se dostává nádherné české hudbě. Dosahuje u lidí rozechvění, posluchači mají husí kůži, jsou dojatí a naplnění ryzím citem a obdivem. A když tyto pocity mají i odborníci, je to ještě o to pozoruhodnější. Jsem opravdu šťastný, že můžu přispívat k slávě české hudby ve světě.“

Dodejme ještě, že Bohemian Tales jsou druhou deskou, která vznikla z Hrůšovy spolupráce s Bavorskými rozhlasovými symfoniky: na první z nich, která vyšla v únoru letošního roku, je nahrána Sukova symfonie Asrael.

V kategorii „nejlepší orchestrální výkon“ cenám tentokrát dominuje americká hudba. Michael Tilson Thomas, šéf San Francisco Symphony a držitel již jedenácti Grammy, si nominaci tentokrát zasloužil provedením Symfonie č.3 Aarona Coplanda. Potřetí je nominován také známý venezuelský dirigent Gustavo Dudamel, a to za komplet symfonií dalšího amerického autora 20. století, Charlese Ivese. Za album s americkou hudbou je nominován i Carlos Kalmar s Oregonskými symfoniky: jde o nahrávku Aspects of America: The Pulitzer Edition se třemi hudebními díly, která získala Pulitzerovu cenu.

Americká hudba je zastoupena i v operní kategorii. Metropolitní opera soutěží s inscenací Porgy a Bess George Gershwina, nominovány jsou i dvě další operní společnosti ze Spojených států (z Bostonu a z Milwaukee). Potvrzuje se tak, že Grammy je stále převážně americkým oceněním. O to je ale české zastoupení mezi letošními nominacemi hodnotnější.

Česko má navíc svůj otisk letos i mezi nominacemi za populární hudbu, a to již podruhé skrz osobnost jazzového varhaníka Ondřeje Pivce. Ten se již před třemi roky podílel na desce oceněné Grammy, Take Me To The Alley zpěváka Gregoryho Portera. Nyní je Porter nominován znovu, v kategorii „nejlepší R&B nahrávka“ za desku All Rise – a Pivec byl opět členem jeho doprovodné kapely.

Kompletní seznam letošních nominací ve všech 83. kategoriích najdete zde.

FOTO: Andreas Herzau, 25.11. 2020

Podcast