Nominace na klasické Grammy 2023

Vítězové budou vyhlášeni 5. února příštího roku. Mezi nominovanými v kategoriích klasické hudby jsou třeba Gustavo Dudamel, John Williams, Hilary Hahn, Joyce DiDonato nebo Yannick Nézet-Séguin.

Ceny Grammy jsou udíleny každoročně nejlepším hudebním nahrávkám, potažmo jejich interpretům, autorům, producentům a zvukařům. Nominace a výběr vítězů se zakládají na hlasování americké Národní akademie hudebních umění. Uděleny budou prestižní ceny opět 5. února 2023, půjde o jubilejní 65. ročník. Soutěží se tentokrát celkem v 91 kategoriích, ocenění za klasickou hudbu se udílejí v osmi z nich.

Vítězství v "dirigentské" kategorii Nejlepší orchestrální výkon si tentokrát může odnést například Gustavo Dudamel, ale i devadesátiletý John Williams za svůj koncert s Berlínskými filharmoniky. Nominován je také Michael Repper, který s Neworským mládežnickým orchestrem nastudoval díla ženských skladatelek. Cenu za nejlepší původní klasickou skladbu mohou získat například autoři Andy Akiho, Derek Bermel, Sofia Gubaidulina či Carlos Simon. V operní kategorii je nominována nová opera Terrence Blancharda Fire Shut Up in My Bones, uvedená v Metropolitní opeře jako první dílo afroamerického autora. Šanci má ale třeba i opera X, The Life and Times of Malcolm X skladatele Anthonyho Davise, pojednávající o americkém lidskoprávním aktivistovi.

Ocenění za komorní hudbu by si mohly odnést například soubory jako Attacca Quartet nebo PUBLIQuartet. Mezi instrumentálními sólisty najdeme v nominacích hvězdná jména jako Hilary Hahn, Daniil Trifonov nebo Mitsuko Uchida. Stejně tak ve vokální kategorii, kde se mimo jiné "utkají" slavné pěvkyně Joyce DiDonato a Renée Fleming. Cenu pro sborovou nahrávku by si mohl odnést například Yannick Nézet-Séguin za provedení Verdiho Rekviem se Sborem Metropolitní opery u příležitosti výročí 11. září 2001. Podobně jako loni, i tentokrát figuruje Nézet-Séguin na více nominovaných nahrávkách, a to jako dirigent i jako klavírní doprovod.

Loni mezi vítězi převažovala americká jména, uspěl však i třeba Český národní symfonický orchestr, který se podílel na nahrávce oceněné za nejlepší aranžmá (více zde).

Kompletní seznam nominací na ceny Grammy 2023 naleznete zde.

Foto: Profimedia

Podcast