Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků bude

I přes probíhající pandemii koronaviru organizátoři oznámili, že počítají s konáním tradičního Novoročního koncertu Vídeňských filharmoniků

Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků ve Zlatém sále Hudebního spolku ve Vídni je jedním z nejznámějších celosvětových koncertů a patří k tradičním oslavám nového roku nejen v rakouské metropoli. I přes probíhající pandemii koronaviru organizátoři oznámili, že s konáním koncertu počítají. Navštívit by ho mohla dokonce i tisícovka diváků. U vstupu jim budou provedeny rychlotesty na koronavirus.

V současné nejisté době je podle organizátorů Novoročního koncertu ve Vídni jedno prý jisté, a to, že 1. ledna 2021 Vídeňští filharmonikové odehrají svůj tradiční Novoroční koncert. Zatím organizátoři počítají i s přítomností tisícovky diváků. Na ty při vstupu do koncertního sálu budou čekat rychlotesty na koronavirus, tedy testy detekující aktivní protilátky na COVID-19. Stejné testy nyní používá např. i vídeňské letiště Schwechat.

Kromě testů počítají organizátoři i s dalšími protikoronavirovými opatřeními. Diváci budou po celou dobu návštěvy koncertu muset mít nasazenou roušku a dodrženy budou i minimální rozestupy mezi jednotlivými sedadly. Zlatý sál Hudebního spolku, jehož kapacita činí dva tisíce diváků, bude omezena na polovinu, tedy na tisíc sedadel. Podle předsedy Vídeňských filharmoniků Daniela Froschauera je ale přítomnost diváků podmíněna současným vývojem koronavirové pandemie a není již nyní v říjnu možné potvrdit, zda diváci v lednu opravdu budou moci koncert navštívit.

Přítomnost či nepřítomnost diváků však podle Froschauera nijak neovlivňuje samotné konání koncertu. „Je to důležité znamení pro celý svět“, okomentoval Froschauer situaci okolo konání Novoročního koncertu a dodává, že soubor Vídeňských filharmoniků prý v průběhu léta absolvoval 750 testů bez jediného pozitivního případu. Preventivní opatření mají být v rámci orchestru navíc velmi dobrá.

Foto: Dieter Nagel

Podcast