Nový hudební ředitel berlínské Komische Oper

Od sezóny 2023/2024 bude funkci zastávat americký dirigent James Gaffigan.

Komische Oper Berlin patří k předním hudebně-divadelním institucím německé metropole. Historie několikrát rekonstruované budovy, jejíž sál dnes pojme přes 1200 diváků, sahá až do 90. let 19. století. Společnost "Komische Oper" pak byla založena po 2. světové válce - její repertoár se zaměřuje nejen na komické opery, ale také operety a muzikály.

V historii hudebních ředitelů instituce najdeme zvučná dirigentská jména jako Kurt Masur, Jakov Kreizberg nebo Kirill Petrenko, který zde působil v letech 2002-2007 a v současnosti šéfuje Berlínské filharmonii. Od sezóny 2018/2019 ve funkci hudebního ředitele působí lotyšský dirigent Ainārs Rubiķis.

Komische Oper Berlin začátkem ledna oznámila, že počínaje sezónou 2023/2024 stane v čele jejího orchestru Američan James Gaffigan, letos třiačtyřicetiletý. Loni skončil ve funkci šéfdirigenta Lucernského symfonického orchestru, následně začal působit ve španělském operním domě Palác umění královny Sofie ve Valencii. Vedle toho je i hlavním hostujícím dirigentem Nizozemských rozhlasových filharmoniků nebo Trondheimských symfoniků. Ze slavných světových operních domů už dirigoval například v newyorské Metropolitní opeře nebo Pařížské národní opeře, v samotném Berlíně má již zkušenost také s orchestrem Deutsche Oper.

Gaffigan přirovnal Berlín ke svému rodnému New Yorku, a to zejména na základě "otevřenosti všem lidem, bez ohledu na jejich kulturní nebo sociální původ, pohlaví či identitu" - tuto kvalitu podle něj obě města sdílejí. Dodal, že mu bude ctí podílet se ve své funkci na formování Komische Oper jakožto "jedinečného kulturního centra, které skýtá útočiště návštěvníkům z celého světa." Ředitelé instituce, Susanne Moser a Philip Bröking, označili Gaffigana v tiskové zprávě za "týmového hráče, mladého a zvídavého, ale zároveň zkušeného." Díky svému širokému repertoárovému záběru a okruhu zájmů podle nich bude ideální volbou.

Už v příští sezóně 2022/2023 získá orchestr Komische Oper i novou "první kapelnici": stane se jí mladá německá dirigentka s japonskými kořeny Erina Yashima, od roku 2019 asistující dirigentka Filadelfského orchestru.

Foto: Profimedia

Podcast