Novým šéfdirigentem Vídeňských symfoniků bude Petr Popelka

Hudebníci se pro jmenování českého dirigenta vyslovili velkou většinou hlasů. Již v sezoně 2023/24 převezme řadu dirigentských povinností jako pověřený šéfdirigent a své funkce se ujme s jubilejní sezonou orchestru na začátku sezony 2024/2025 na počáteční období pěti let.

"Stát se šéfdirigentem Vídeňských symfoniků mě velmi těší," cituje Popelku domovská stránka Vídeňských symfoniků. "Už jako malý jsem pravidelně jezdil s rodiči z Prahy do Vídně, abych v tomto městě slyšel nejlepší orchestry světa. Vídeňští symfonikové jsou pro mě hudebním ztělesněním Vídně, orchestrem, který sleduje a zobrazuje ducha města, tělesem s velkou tradicí, ale především orchestrem, který vždy ztělesňoval moderního průkopnického ducha - jak z hlediska repertoáru, tak úkolů orchestru ve společnosti."

"Poté, co nás předloni překvapivě opustil Andrés Orozco-Estrada, bylo důležité, aby si orchestr vzal čas a velmi pečlivě se ptal, která osobnost by Vídeňským symfonikům nejlépe slušela. Při výběru nešlo ani tak o jména, jako spíše o umění a možnost realizace společných vizí," říká Jan Nast, umělecký ředitel Vídeňských symfoniků. "Provedení První symfonie Gustava Mahlera s Petrem Popelkou bylo nezapomenutelné pro mnoho hudebníků - a také pro mě osobně. Najednou jsme všichni cítili, že ve vzduchu visí něco jedinečného".

Petr Popelka se narodil v Praze v roce 1986, vystudoval hru na kontrabas v Praze a Freiburgu a hrál na kontrabas se Sächsische Staatskapelle Dresden, mimo jiné pod vedením šéfdirigenta Christiana Thielemanna. Popelka je šéfdirigentem Norského rozhlasového orchestru v Oslu a vede Pražský rozhlasový orchestr. Současně je činný jako skladatel.

Foto: Petr Popelka (©Khalil Baalbaki)

Podcast