Novým šéfem Akademie staré hudby bude Laurence Cummings

Cambridgeská Akademie staré hudby (Academy of Ancient Music), jeden z předních světových orchestrů zaměřených na historicky poučenou interpretaci, bude mít od sezóny 2021-22 nového hudebního ředitele. Stane se jím renomovaný cembalista a dirigent Laurence Cummings.

Dvaapadesátiletý Cummings vystudoval Christ Church v Oxfordu a konzervatoř Royal College of Music. Hrál na klávesové nástroje v několika proslulých souborech interpretujících starou hudbu, včetně Les Arts Florissants nebo Gabrieli Consort. Je respektovaným odborníkem na hudbu Georga Friedricha Händela – v Londýně řídil od roku 1999 Händelův orchestr a Händelův festival. Deník The Guardian ho označil za "jednoho z nejlepších světových obhájců Händelovy hudby."

Ke svému jmenování sám Cummings mimo jiné řekl, že má v úmyslu rozvíjet stávající kvality orchestru, pokračovat v objevování krás barokního repertoáru a snad i nabídnout publiku něco nového a neoposlouchaného. Výkonný ředitel Akademie staré hudby JohnMcMunn uvedl, že si nedovede představit žádného vhodnějšího nástupce stávajícího šéfdirigenta Richarda Egarra, než právě Cummingse – obzvlášť v situaci, kdy se orchestr připravuje na své 50. výročí v roce 2023.

Ansámbl Academy of Ancient Music, který mohou posluchači slýchat často i na vlnách rádia Classic Praha, funguje již přes 45 let: od roku 1973. Založil jej proslulý muzikolog a cembalista Christopher Hogwood, který v 60. letech 20. století studoval cembalo v Praze u české virtuosky a pedagožky Zuzany Růžičkové.
Roku 2006 převzal orchestr po Hogwoodovi dirigent a klavírista Richard Egarr. Ten nyní po patnácti letech ve funkci hudebního ředitele končí a předává ji právě Cummingsovi.

FOTO: Anton Säckl, 20.11. 2020

Podcast