Novým hudebním ředitelem Státní opery se stal Andrij Jurkevyč

Ukrajinský dirigent má zkušenosti ze Lvova, Oděsy, Varšavy, Moldávie, Německa i Itálie.

Andrij Jurkevyč se narodil v haličském Zborově, orchestrální dirigování studoval ve Lvově u Jurije Luciva. Roku 1999 studium dokončil a téhož roku také získal zvláštní cenu na Turčakově národní soutěži v Kyjevě. K jeho dalším učitelům patřili Jack Kaspszyk, Gianluigi Gelmetti, Donato Renzetti a Alberto Zedda.

Pozici hudebního ředitele již před Státní operou v Praze zastával v Národní opeře v Oděse, Národní opeře ve Varšavě a Moldavském národním divadle opery a baletu. Už od roku 1996 je také rezidenčním dirigentem Lvovské národní opery. Hostoval však v operních domech po celé Evropě, včetně například Vídeňské státní opery, Státní opery Berlín, madridského divadla Teatro Real a dalších.

Prvními Jurkevyčovými představeními v nové funkci budou dvě populární italské opery, Verdiho La traviata 3. září a Pucciniho Tosca 4. září. V prvním zmíněném představení bude mimo jiné v hlavní roli debutovat sopranistka Lucie Kaňková. Dále pak Státní opera v září po dlouhé době uvede operetu - představení Ples v hotelu Savoy skladatele Paula Abrahama v režii Martina Čičváka a hudebním nastudování Jana Kučery. Toto představení je součástí projektu Musica non grata, připomínajícího hudbu skladatelů nepohodlných nacistickému režimu. V listopadu pak Státní opera uvede u nás zřídka inscenované dílo, působivého Růžového kavalíra Richarda Strausse.

Nového hudebního ředitele nemá jen Státní opera, ale také Opera Národního divadla. Začátkem aktuální sezóny 2022/2023 na tuto pozici nastupuje dirigent Robert Jindra.

Foto: Národní divadlo

Podcast