Ocenění The International Opera Awards může putovat i do Brna

Z nominace na prestižní cenu se těší operní inscenace Janáčkovy opery Řecké pašije

Kromě operního souboru Národního divadla v Praze, zaznamenala úspěch v rámci nominací na The International Opera Awards 2022 i Janáčkova opera Národního divadla Brno. Opera Bohuslava Martinů Řecké pašije, kterou nastudovala pod vedením režiséra Jiřího Heřmana a dirigenta Roberta Kružíka, získala nominaci na operní cenu v kategorii „New production“. Vyhlášení The International Opera Awards 2022 proběhne 28. listopadu v madridském Teatro Real.

Operní inscenace Řeckých pašijí měla premiéru v Janáčkově divadle 5. listopadu 2021 a vznikla jako součást festivalu Janáček Brno 2020. „Nominace je pro náš soubor a samozřejmě také pro mě skvělou zprávou, které si velmi vážím. Těší mě, že práci našeho souboru se dostává mezinárodního uznání, o to víc, že ocenění je spojeno s dílem českého skladatele Bohuslava Martinů,“ dodává k nominaci Jiří Heřman, šéf Janáčkovy opery NdB a režisér inscenace.

Skladatel Bohuslav Martinů, který sám zažil osud uprchlíka, z opery vytvořil dílo velkého humanistického poselství o síle víry, které je aktuální do dnešních dní. V roce 2023 bude v Janáčkově divadle možné zhlédnout několik představení Řeckých pašijí: 22. února (s lektorským úvodem), 5. března a 2. dubna. Vstupenky jsou v prodeji na www.ndbrno.cz.

The International Opera Awards jsou každoročně udělovány od roku 2012, podporují operu jako žánr a talenty v oblasti opery, mapují celosvětovou operní produkci a oceňují umělce i umělecké počiny. Ceny posuzuje a uděluje odborná porota v čele s Johnem Allisonem.

Řecké pašije jsou v kategorii „New production“ nominovány spolu s inscenacemi Madama Butterfly (Bregenz Festival, režie: Andreas Homoki), The Handmaid’s Tale (English National Opera, režie: Annilese Miskimmon), L’incoronazione di Poppea (Festival d’Aix-en-Provence, režie: Ted Huffman), La Voix humaine / Les Mamelles de Tirésias (Glyndebourne, režie: Laurent Pelly) a Il trittico (Salzburg Festival, režie: Christof Loy).

Foto: Marek Olbrzymek

Podcast