Orlando Consort se chystá do důchodu

Britské vokální kvarteto proslulé interpretací středověké a renesanční hudby oznámilo, že plánuje ukončit činnost v příštím roce 2023. Stane se tak po 35 letech na scéně.

Čtyřčlenný pěvecký ansámbl Orlando Consort byl založen roku 1988. Přestože hlavní část jejich repertoáru tvoří vokální skladby středověkého a renesančního období a v této disciplíně patří ke světové špičce, příležitostně na programy svých vystoupení zařazují také jazz, lidovou nebo filmovou hudbu. Koncertují pravidelně v Británii, Evropě i Spojených státech (mimo jiné vystoupili i v Carnegie Hall nebo na BBC Proms) a nahrávali pro prestižní vydavatelství Deutsche Grammophon nebo Harmonia Mundi: dvě z jejich desek se dočkaly i ocenění Gramophone Award. Orlando Consort je tvořen čtyřmi mužskými hlasy (kontratenor, dva tenory a baryton) a jejich souzvuk přirovnaly Sunday Times k "výbornému smyčcovému kvartetu." Z původních členů v aktuální sestavě stále zpívají Angus Smith a Donald Greig, spolu s nimi Orlando Consort tvoří ještě Matthew Venner a Mark Dobell.

Pod nadpisem "Konec jedné éry" teď však soubor na svém webu uvedl, že v příštím roce 2023 se chystá úspěšnou kariéru uzavřít u příležitosti 35. výročí svého založení. Zároveň také příští rok Orlando Consort završí svůj ambiciózní nahrávací projekt, v rámci kterého pro společnost Hyperion natáčí jedenáct alb s písněmi a motety Guillauma de Machaut. Jedenáctý disk s díly básníka, skladatele a sekretáře krále Jana Lucemburského se tak pro Orlando Consort stane příslovečnou labutí písní.

Čtveřice pěvců svůj plánovaný odchod ze scény okomentovala těmito slovy:

"Hudba, již jsme měli tu čest zpívat, nás nepřestávala překvapovat svou sofistikovaností, komplexností, humorem a výjimečnou krásou. Navzdory svému stáří zůstává živoucím důkazem o schopnostech a nápaditosti středověkých a renesančních skladatelů. Consort si vytvořil svůj osobitý způsob interpretace tohoto ohromujícího repertoáru, ale snažili jsme se také navazovat na tvořivého ducha našich předků prostřednictvím spolupráce s hudebníky ze světa soudobé, etnické a jazzové hudby, kteří se - stejně jako my - snaží hledat shodu namísto odlišností. Bylo nám potěšením!"

Příležitost slyšet Orlando Consort ještě letos - na některém ze zřejmě posledních koncertů - bude například v červenci v italské Ravenně, v září ve Skotsku, v říjnu v Belgii a v listopadu na turné po Spojených státech: informace o plánovaných vystoupeních zveřejňuje soubor na svých internetových stránkách zde.

Foto: Eric Richmond

Podcast