Pavarotti bude mít hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy

Před 15 lety zesnulý italský tenorista bude na prestižním chodníku 2730. hvězdou. Slavnostní odhalení proběhne 24. srpna za účasti jeho dcery.

Necelých 6 kilometrů dlouhý chodník probíhající ulicemi Hollywood Boulevard a Vine Street ve filmové metropoli Los Angeles je už přes šest desetiletí místem, kde mosazné hvězdy připomínají nejvýznamnější osobnosti zábavního průmyslu - filmové, televizní, divadelní, hudební i rozhlasové. Dnes už se na chodníku skví přes 2700 slavných jmen, některá dokonce vícekrát. Na adrese 7065 Hollywood Boulevard k nim nyní přibude také jméno Luciana Pavarottiho, "krále vysokého C".

Pavarotti se narodil roku 1935 do rodiny pekaře a amatérského tenoristy z italské Modeny. Kromě otce jej ovlivnil zejména legendární "zlatý hlas" Giuseppe di Stefano. Vedle zpěvu však mladého Luciana - navzdory jeho pozdější charakteristicky korpulentní postavě - zajímal sport, především fotbal. Toužil se stát profesionálním brankářem, místo toho několik let pracoval jako učitel základní školy a chvíli i jako pojišťovák. Nakonec si jej však operní kariéra přece jen našla.

Z italských jevišť postupně zamířil na přední evropská i americká pódia. Oceňováno bylo jeho herectví, zejména však jeho přirozeně a lehce znějící hlas mimořádně příjemné, srdečné barvy. Přelomovou se mu stala role Tonia v Donizettiho opeře Dcera pluku - za árii "Pour mon ame", obsahující devět vysokých C, jej publikum odměňovalo bouřlivým aplausem. V pozdější fázi kariéry se pak proslavil i na televizních obrazovkách, zejména jako člen tria Tři tenoři spolu s Plácidem Domingem a José Carrerasem. Nebránil se ani výletům do populární hudby a spolupráci s některými popovými hvězdami. Rakovině slinivky podlehl 6. září 2007 - od jeho úmrtí si tedy již za měsíc připomeneme 15. výročí.

Slavnostní odhalení zpěvákovy hvězdy na hollywoodském Chodníku slávy proběhne letos 24. srpna za přítomnosti jeho dcery, Cristiny Pavarotti. Kromě ní pronese řeč i dirigent James Conlon, hudební ředitel Losangeleské opery. Slavnostní ceremoniál doprovodí řada dalších akcí, podporovaných mimo jiné italským ministerstvem kultury. Pavarottiho tak připomene například i projekce záznamu Verdiho Requiem z roku 1970, v němž zpíval spolu s Římským symfonickým orchestrem RAI, nebo promítání jeho recitálu ve slavném hudebním divadle La Scala roku 1983, na němž jej doprovodil pianista Leone Magiera.

Foto: Profimedia

Podcast