Pavel Černoch je Princ

Tenoristu Pavla Černocha již tuto sobotu 7. května čeká další významná premiéra

Na scéně Semperoper Dresden se představí v hlavní mužské roli ve Dvořákově Rusalce. Krátce po úspěšné premiéře v roli Lacy v Janáčkově Její pastorkyni v Theater an der Wien tak jeden z našich nejúspěšnějších a mezinárodně vyhledávaných pěvců pokračuje v cestě napříč renomovanými operním domy, tentokrát v roli Prince.

„Rusalka je pro mě jednou z nejkrásnějších oper vůbec, Dvořáka mám nesmírně rád a Princ je má srdeční záležitost. Musel jsem si na něj v kariéře celkem dlouho počkat a dnes si tuto roli velmi užívám,” vysvětluje Pavel Černoch. Dvořákova Rusalka se na mezinárodní scéně těší velké oblibě a do drážďanské Semperoper se vrací v nové inscenaci po deseti letech. „Je to jednoduše překrásná hudba a velmi silný a nosný příběh pro každého režiséra. Příběh čisté lásky, touhy, naděje a fatálního zklamání s nevyhnutelnými následky, tedy smrtí. Mě osobně čekají další spolupráce s touto rolí ve Vídni, Amsterdamu nebo Valencii,” dodává Pavel Černoch.

Dvořákovu Rusalku v Semperoper nastudovala renomovaná německá dirigentka mladší generace Joana Mallwitz a respektovaný německý operní režisér a držitel řady ocenění Christof Loy. „Paní Mallwitz znám již z předešlé spolupráce v Mnichově na Oněginovi. Je velmi pozoruhodná umělkyně, citlivá a vždy perfektně připravená. Je to radost s ní spolupracovat,” oceňuje spolupráci Pavel Černoch. V saské metropoli jej bude v roli Prince provázet Cizí kněžna v podání vynikající ruské sopranistky Eleny Gusevy a Rusalka v podání její krajanky, neméně ceněné Olesyi Golovněvy. Nešťastnou vodní vílu bude u Labe litovat Vodník řeckého basisty Alexandrose Stavrakakise.

Hned na začátku příští sezony se můžeme téměř po roční pauze těšit na Pavla Černocha i v Praze. V roli Prince se představí v inscenaci Rusalky Jiřího Heřmana po boku sopranistky Kateřiny Kněžíkové, Jany Kurucové a Güntera Groissböcka v Národním divadle 28. srpna a 9., 24. a 28. září. Dále pak 9. října vystoupí v mimořádném recitálu v Rudolfinu s klavíristou Davidem Švecem, ve kterém nabídne posluchačům své oblíbené árie z oper českých, německých a italských skladatelů. Následně jej v listopadu čeká v hamburské Staatsoper titulní role v opeře Charlese Gounoda Faust.

Foto: Ludwig Olah / Semperoper

Podcast