Po smrti Alžběty II. odmítla se svým orchestrem hrát britskou hymnu kvůli koloniálnímu rasismu. Nyní se však stala Komandérem Řádu britského impéria

Chi-Chi Nwanoku, kontrabasistka a vedoucí orchestru Chineke!, přijala vyznamenání v pátek v Buckinghamském paláci. Ještě loni přitom podle svědků odmítla, aby její orchestr zahrál na Lucernském festivalu britskou hymnu k poctě královny Alžběty II., která prý podle Nwanoku reprezentovala "rasistické Britské impérium". Rytířkou tohoto impéria je však hudebnice sama už přes 20 let.

Chi-Chi Nwanoku je kontrabasistkou a zakladatelkou britského orchestru Chineke! - prvního evropského profesionálního orchestru, který sestává převážně z hudebníků náležejících k etnickým menšinám. Název tělesa znamená "Bůh!" v jazyce nigerijského kmene Igbo a založeno bylo v roce 2015, kdy také poprvé veřejně vystoupilo v prestižní Queen Elizabeth Hall. Úzkou spolupráci navázali například s mladým violoncellistou Sheku Kanneh-Masonem a kromě děl Dvořáka, Sibelia či Rachmaninova nahráli i mnoho skladeb černošských autorů. Loni na podzim to například byla pozoruhodná deska se skladbami Samuela Coleridge-Taylora, z níž vysíláme ukázky i na Classic Praha.

Kromě tohoto vydařeného alba však orchestr Chineke! vzbudil loni na podzim pozornost ještě také aférou kolem britské hymny, na kterou upozornil blog Slipped Disc. Na prestižní Lucernský festival loni hudebníci přijeli dva dny po úmrtí královny Alžběty II. Někteří členové orchestru - stejně jako organizátoři festivalu - navrhli, aby orchestr k poctě zemřelé královny zahrál v rámci svého vystoupení britskou hymnu God Save the Queen, nebo aby alespoň držel minutu ticha. Vedoucí orchestru Chi-Chi Nwanoku, která tehdy v Lucernu osobně nebyla přítomna z důvodu účasti na svatbě své dcery, to nicméně prostřednictvím elektronické korespondence zamítla.

Deník Daily Mail následně z těchto e-mailů citoval: "Orchestr Chineke! je plný hudebníků, kteří nepocházejí ze Spojeného království, a také těch, jejichž předkové byli zotročeni. Národní hymnu v Lucernu hrát nebudeme," uvedla v korespondenci Nwanoku, která také napsala, že "Britské impérium je doslova a zcela vybudováno na základě rasismu a vykořisťováni Afriky." Článek také uvádí svědectví, podle kterého někteří členové orchestru se svou vedoucí souhlasili, většina si však přála královninu památku uctít.

Britské impérium oficiálně zaniklo ztrátou poslední kolonie roku 1997, stále je ovšem udílen Řád britského impéria coby britské státní vyznamenání. Chi-Chi Nwanoku se stala takzvaným Členem tohoto řádu už roku 2001. Ještě za vlády Alžběty II. pak byla roku 2017 také povýšena na Důstojníka. Další povýšení - titul Komandéra Řadu Britského impéria - pak převzala v pátek 3.3. 2023 v Buckinghamském paláci z rukou princezny Anny Windsorské, jediné dcery Alžběty II.

Foto: Chi-Chi Nwanoku je princeznou Annou pasována na Komandéra Řádu Britského impéria (©Aaron Chown)

Podcast