Poetický akordeon Pavla Trojana

Nové CD ze skladeb emeritního ředitele Pražské konzervatoře zároveň připomíná 200 let od vzniku akordeonu.

V pátek 22. dubna 2022 se v nově zrekonstruovaném sále Pálffyovského paláce Pražské Konzervatoře ve Valdštejnské ulici uskuteční od 15 hodin křest nového CD komorních skladeb emeritního ředitele Pražské konzervatoře Pavla Trojana s názvem Poetic Accordion.

Nahrávky Trojanových děl se ujali pedagogové Pražské konzervatoře Ladislav Horák, Radek Krampl, Jiří Lukeš, Jára Novák, Jan Ostrý, Milan Polák Jiří Valenta, Martin Vojtíšek a členové kvarteta Apollon. Kmotry nahrávky budou akademický malíř Dobroslav Halata a vicepresident světové akordeonové asociace Jörgen Sundeqvist ze Švédska.

Ve čtvrtek 19. května se pak od 19.30 v Koncertním sále na Rejdišti uskuteční koncert z děl Pavla Trojana a večer bude i příležitostí připomenout letošní 200. výročí od vzniku akordeonu.

profimedia-0220735298 Pavel Trojan.jpg

Český hudební skladatel a pedagog Pavel Trojan se narodil 14. srpna 1956 v Domažlicích. V letech 1977–1982 studoval na Pražské konzervatoři skladbu pod vedením Ilji Hurníka, v letech 1982–1989 pak na pražské Hudební akademii múzických umění ve třídě Jiřího Pauera. Od roku 1986 působil na Pražské konzervatoři nejprve jako pedagog hudebně teoretických předmětů, od roku 1991 jako profesor skladby. Od roku 1992 zastával místo zástupce ředitele, od prosince 2004 do července 2019 působil ve funkci ředitele Pražské konzervatoře.

Pavel Trojan se věnuje orchestrální i komorní tvorbě, součástí jeho kompoziční činnosti je i scénická a filmová hudba (např. k filmu Nepočestná režiséra Jiřího Krejčíka). Je autorem publikace Vybrané příklady z harmonie, předsedou poroty mezinárodní skladatelské soutěže Antonína Dvořáka Praze, členem Společnosti českých skladatelů, sdružení pro soudobou hudbu Přítomnost a skladatelských sdružení Collegia 2001 a Harmonie. Jeho skladby vyšly na řadě CD a řadu jeho děl natočil též Český rozhlas.

Foto: Profimedia

Podcast