Pražské jaro 2023 zahájí dirigent Tomáš Hanus a Orchestr Velšské národní opery. Program 78. ročníku je zveřejněn

Úvodní Má vlast bude tentokrát česko-velšská, pod taktovkou Tomáš Hanuse. Do Prahy přijedou třeba také John Adams, Frank Peter Zimmermann, Klaus Mäkelä, Víkingur Ólafsson, Christoph Eschenbach, Igor Levit, Jean Rondeau a další.

Hvězdy Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro 2023 - v pořadí již 78. ročníku - zveřejnil dnes na webových stránkách festivalu jeho nový ředitel Pavel Trojan, který v této funkci v srpnu vystřídal Pavla Bělora.

Interpreti zahajovací koncertu 12. května, kde zazní samozřejmě Má vlast, jsou však již nějaký čas známí. Smetanův cyklus symfonických básní tentokrát provede dirigent Tomáš Hanus, který už od roku 2016 stojí v čele Orchestru Velšské národní opery. Pavel Trojan k tomu uvedl, že "sen se stává skutečností" a že "česko-velšská Má vlast bude jistě slavnostní, ale také svěží a nespoutaná hudebními konvencemi."

Další český dirigent působící v zahraničí, Tomáš Netopil, na Pražském jaru vystoupí s Essenskou filharmonií. Na jeden ze svých posledních koncertů v čele tohoto tělesa si přizval coby sólistu houslistu Franka Petera Zimmermanna. Kromě houslí však letos na festivalu sólově zazní i Popelka mezi smyčcovými nástroji, tedy viola. Na ni hraje rezidenční umělec 78. ročníku, Antoine Tamestit. Jeho rezidence vyvrcholí koncertem s Českou filharmonií a s mladým finským dirigentem, jménem Klaus Mäkelä, jehož mezinárodní kariéra raketově stoupá.

Legenda amerického minimalismu John Adams přijede vůbec poprvé do Prahy dirigovat. Sólistou jeho koncertu bude islandský pianista Víkingur Ólafsson. Velkolepý závěrečný koncert festivalu tentokrát proběhne ve Smetanově síni Obecního domu ve dvou večerech - 1 a 2. června. Beethovenovu Symfonii č. 9 d moll bude řídit dirigentský nestor Christoph Eschenbach.

Z renomovaných světových interpretů se letos na Pražském jaru objeví ještě třeba pianista Igor Levit nebo cembalista Jean Rondeau. Klavíristka Mitsuko Uchida doprovodí na recitálu s francouzskými písněmi Magdalenu Koženou, která se na festival vrátí přesně po deseti letech. Praha přivítá i Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu nebo ansámbl dobových nástrojů Les Talens Lyriques. Z českých orchestrů vystoupí kromě již zmíněné České filharmonie také Symfonický orchestr FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu a PKF - Prague Philharmonia, do jejíhož čela se postaví ukrajinská dirigentka Oksana Lyniv.

Podrobnosti lze nalézt na webových stránkách Pražského jara.

Podcast