Pražské jaro představuje program pro rok 2021

Pražské jaro v roce 2021 nabídne na čtyři desítky koncertů.

Na zahajovacím koncertu zazní Smetanova Má vlast, erbovní dílo festivalu, pod taktovkou jednoho z nejžádanějších dirigentů současnosti – Vladimira Jurowského a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin. Se svým novým šéfdirigentem sirem Simonem Rattlem se na festivalu představí London Symphony Orchestra.

K dalším vrcholným okamžikům jistě bude patřit hostování Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu, při kterém se dirigentské taktovky chopí Jakub Hrůša. Dirigent Iván Fischer a jeho Budapest Festival Orchestra patří ke stálicím pražskojarního festivalu, tentokrát přivezou ryze lisztovský program, sólistou bude vítěz Chopinovy soutěže z roku 2015 Seong-Jin Cho. Čistě mozartovský program přichystal Mahler Chamber Orchestra s klavíristou Leif Ove Andsnesem a sopranistkou Christiane Karg.

Rezidenčním umělcem festivalu se stane klarinetista a skladatel Jörg Widmann. Z celé plejády dalších hvězdných osobností jmenujme houslistu Gidona Kremera či klavíristu Garricka Ohlssona. Pražské jaro přichází s novým projektem věnovaným současné hudbě nazvaným Prague Offspring.

V rámci dramaturgické řady věnované poučené interpretaci staré hudby vystoupí čtyři zahraniční ansámbly s projekty připravenými přímo pro Pražské jaro, dva soubory uslyší české publikum vůbec poprvé. Víkend komorní hudby nabídne sedm koncertů – mj. i špičkové smyčcovékvarteto Modigliani.

Festivalem se vine dramaturgická linka věnovaná hudbě Igora Stravinského, která vyvrcholí na závěrečném koncertě uvedením opery-oratoria Oedipus Rex. Českou filharmonii bude při této příležitosti řídit skvělý britský dirigent Mark Wigglesworth, pěveckých partů se zhostí přední čeští a zahraniční pěvci v čele s Christine Rice a Štefanem Margitou, v roli vypravěče se představí Martin Myšička.

Prodej vstupenek bude zahájen ve středu 11. listopadu v 11 hodin prostřednictvím webových stránek Pražského jara www.festival.cz.

Foto: PJ / Robert Niemeyer

Podcast