Pražské jaro přiváží zahraniční hvězdy a vzpomene i na Ukrajinu

Reportérka Classic Praha Zuzana Filípková natáčela s ředitelem festivalu Romanem Bělorem a dramaturgem Josefem Třeštíkem.

Pražské jaro se vrací po covidové pandemii v plné síle. Letos návštěvníky čeká nejen průřez klasické hudby, organizátoři se zaměřili i na tu soudobou. Nezapomněli také připomenout dvousetleté výročí od narození belgicko-francouzského romantického skladatele Césara Francka. Jeho symfonickou báseň Psyché uslyšíte v podání České filharmonie a Petra Altrichtera. Franckova komorní hudba zazní z úst operní pěvkyně Markéty Cukrové.

Rezidenčním umělcem Pražského jara bude Gautier Capuçon – jeden z nejvýznamnějších světových violoncellistů. Ten vystoupí hned na třech koncertech - v sólovém recitálu, komorním koncertu a za doprovodu orchestru City of Birmingham Symphony Orchestra. Mezi další hudební skvosty patří také závěrečný koncert Vídeňské filharmonie v čele s Andrisem Nelsonsem. Pražské jaro zařadilo také mimořádný koncert na počest Ukrajiny. 2.června vystoupí Kyjevští sólisté v kostele sv. Šimona a Judy, kde představí hlavně tvorbu ukrajinských skladatelů. Na programu nebude chybět i lidová píseň Pluje kachna, která zazněla v roce 2014 na Majdanu a dnes je považována za neoficiální hymnu boje Ukrajiny za svobodu.

Pražské jaro zahájí svůj velkolepý program 12. května koncertem West-Eastern Divan Orchestra v Obecním domě v Praze. Těleso, ve kterém společně hrají hudebníci z Palestiny, Izraele a dalších arabských zemí, uvede tradičně Smetanovu Mou vlast. Orchestr založil Daniel Barenboim, který ale nakonec úvodní koncert dirigovat ze zdravotních důvodů nebude. Nahradí ho jeho dlouholetý asistent – osmadvacetiletý Němec – Thomas Guggeis.

Více informací se dozvíte z následujícího příspěvku reportérky Zuzany Filípkové, která natáčela nejen s ředitelem festivalu Romanem Bělorem a dramaturgem Josefem Třeštíkem, ale i dalšími hosty u reportážního mikrofonu.

Na fotografii: Gautier Capuçon
Foto: Profimedia

Podcast