Pražský filharmonický sbor bez ředitele

Ředitel Pražského filharmonického sboru Dolanský odstoupil z funkce. Pověřen je David Mareček.

Ředitel Pražského filharmonického sboru (PFS) Radim Dolanský odstoupil ze své funkce. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva kultury, které těleso zřizuje, Michaela Lagronová. Řízením PFS byl pověřen generální ředitel České filharmonie David Mareček. Ministerstvo kultury mu zadalo vypracovat analýzu aktuální situace uvnitř PFS. Poté ministerstvo vyhlásí výběrové řízení na nového ředitele sboru. Dolanský byl v této funkci od září 2019.

PFS patří mezi významné evropské profesionální sbory. Jeho doménou je především oratorní a kantátový repertoár, věnuje se také opeře. Pod názvem Sbor Radiojournalu Praha jej v roce 1935 založil sbormistr Jan Kühn. Současný hlavní sbormistr Lukáš Vasilek vede PFS od roku 2007. Mezi jeho koncertní partnery patří například Berlínská filharmonie, Vídeňská filharmonie a Česká filharmonie.

Při sboru funguje Akademie sborového zpěvu určená především studentům uměleckých škol. PFS je držitelem ceny Classic Prague Award 2018 za Nejlepší vokální koncert a Ceny České televize - Klasika roku.

Lukáš Vasilek jako sbormistr spolupracuje se světově uznávanými dirigenty, v posledních letech to byli například Semjon Byčkov, Manfred Honeck, Jakub Hrůša, Philippe Jordan, Fabio Luisi, Tomáš Netopil, Gianandrea Noseda nebo Simon Rattle. Jako dirigent nebo sbormistr je podepsán pod řadou nahrávek Pražského filharmonického sboru pořízených pro prestižní světová vydavatelství, například Decca a Supraphon. V posledních letech se Lukáš Vasilek soustavně věnoval nahrávání sborové tvorby Bohuslava Martinů.

David Mareček je hudební manažer, klavírista a pedagog, od 1. února 2011 působí jako generální ředitel České filharmonie. Vystudoval brněnskou konzervatoř a Janáčkovu akademii múzických umění. V letech 1998 až 2006 se věnoval pedagogické činnosti na ZUŠ, uměleckém gymnáziu a brněnské konzervatoři. Od roku 2005 působil ve Filharmonii Brno, nejprve jako dramaturg, o dva roky později se stal jejím ředitelem. Aktivně se věnuje komorní hudbě.

Zdroj: ČTK
Foto: PFS (Petra Hajská)

Podcast