Před 150 lety se narodil Sergej Rachmaninov. Dodnes se spekuluje, co stálo za mimořádnou velikostí jeho rukou

Významný ruský skladatel a klavírní virtuos přišel na svět 20. března 1873 podle juliánského kalendáře, pravděpodobně v Semjonově.

Sergej Rachmaninov patří k nejvýznamnějším reprezentantům ruské pozdně romantické hudby. Napsal vokálně-instrumentální skladby, písně, opery i symfonie, ovšem těžištěm jeho díla je pochopitelně tvorba pro klavír, neboť ve své době také patřil k největším klavírním virtuosům světa.

Slovo "největší" lze v jeho případě nejspíše brát i doslovně. Měřil prý úctyhodných 198 cm výšky a výjimečných rozměrů dosahovaly i jeho ruce, které ho k dráze pianisty předurčovaly. Podle Guinessovy knihy rekordů, do níž byl svého času zapsán, dokázal Rachmaninov levou rukou zahrát najednou akord C - Es - G - c - g v rozsahu duodecimy. Pianisté, kteří měli příležitost nastudovat některou z Rachmaninovových klavírních skladeb, jistě vědí, že sazba mnohých jeho klavírních akordů vychází právě z mimořádného rozsahu jeho rukou. Spekuluje se však i o tom, že jejich velikost byla způsobena nějakou zdravotní poruchou.

Favoritem je akromegalie, hormonální porucha způsobená nadměrnou produkcí růstového hormonu v dospělosti. To má za následek především viditelně abnormální zvětšení koncových částí těla, jako jsou uši, dolní čelist, ale třeba také právě prsty. Uvažuje se ovšem také o Marfanově syndromu, genetickém onemocnění pojivové tkáně, které se mimo jiné projevuje vysokou hubenou postavou, extrémně dlouhými prsty a hypermobilními klouby. Trpěl jím s nejvyšší pravděpodobností i houslový virtuos Niccolò Paganini. Proti této diagnóze však svědčí to, že Rachmaninov podle všeho netrpěl dalšími obvyklými přidruženými komplikacemi tohoto syndromu. Je tedy možné, že měl spíše akromegalii, nebo mu zkrátka velké ruce narostly přirozeně.

150. výročí Rachmaninovova narození připomene tady v Praze v nejbližších dnech například klavírista Nikolaj Luganskij recitálem ve Dvořákově síni Rudolfina v sobotu 25. března nebo také Lukáš Vondráček, který provede skladatelův Klavírní koncert č.4 g moll na dvou koncertech se Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK během příštího týdne, 29. a 30. března.

Zároveň si 28. března připomeneme i 80. výročí umělcova úmrtí. Krátce před 70. narozeninami podlehl 28.3. 1943 rakovině kůže v Beverly Hills v Kalifornii ve Spojených státech amerických, kam se svou rodinou emigroval po bolševické revoluci.

Foto: Rachmaninov u klavíru Steinway, kolem r. 1936 (autor neznámý)

Podcast