Příbram plná Dvořákovy hudby

52. ročník HF Antonína Dvořáka Příbram byl zakončen mimořádným koncertem se skvělými sólisty.

hfad-moravska-filharmonie-olomouc.jpg

O nádherný závěr 52. ročníku Hudebního festival A. Dvořáka Příbram se v úterý 12. října postarala Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou Jakub Kleckera a skvělí slovenští pěvci Lenka Máčiková Kusendová a Ondrej Šaling. Uzavřel se tak ročník plný změn, přesunů a improvizace. Přesto se i v nelehkých podmínkách ovlivněných covidovou pandemií podařilo naplnit primární cíl. Přinést do Dvořákem milovaného regionu Příbramska kvalitní klasickou hudbu v provedení skutečných hvězd, ať už renomovaných nebo vycházejících.

hfad-mgr.Houskova.jpg

52. ročník byl atypický v mnoha směrech, datem konání nevyjímaje, a proto také závěrečný koncert letošního ročníku předchází zahajovací koncert toho nadcházejícího pouze o 6 měsíců, a to dokonce na den přesně. Přesto, že program bývá odtajněn vždy až v únoru, podařilo se od Mgr. Albíny Dědičík Houškové, ředitelky festivalu, získat alespoň malou ochutnávku pro příští rok: „Jelikož se nám po dlouhodobém jednání podařilo získat pro zahajovací koncert těleso, jehož zájezdní vystoupení v České republice se počítají na prstech jedné ruky, a které v Příbrami vystoupí po dlouhých 46 letech, rádi již dnes pozveme diváky do Divadla A. Dvořáka, kde se 12. dubna 2022 uskuteční slavnostní zahájení 53. ročníku ve znamení Dvořákovy Novosvětské a Čajkovského houslového koncertu d- dur, který přednese Česká filharmonie se sólistou Jiřím Vodičkou pod taktovkou Petra Altrichtera.

hfad-zaver.jpg

52. ročník je tedy již minulostí. Byl krásný, byl náročný… ale hlavně BYL. A zdá se, že plynule můžeme přejít k radostnému očekávání věcí příštích a těšit se nejenom na unikátní zahajovací koncert ročníku následujícího, ale zcela jistě i na další bohatý program.

Foto: Archív festivalu

Podcast