Příležitost pro mladé pěvce

Po roční pauze se bude v Jihlavě konat pěvecká soutěž Gabriely Beňačkové.

Po roční pauze se letos znovu uskuteční Mezinárodní pěvecká soutěž Gabriely Beňačkové. V Jihlavě se představí na šest desítek mladých operních pěvců z celého světa. První kola, která se konala v šesti evropských městech, skončila před dvěma dny. V Jihlavě se semifinalisté a finalisté utkají od 9. října.

Loňský 13. ročník soutěže se kvůli koronaviru neuskutečnil ani v náhradním termínu letos zjara.

Prvních kol, která se konala v Německu, Rakousku, Maďarsku, Polsku i v České republice, se mohli pěvci účastnit osobně, nebo prostřednictvím zaslané nahrávky. "Většina volila osobní účast. Na místě jsem vždycky já jako ředitel soutěže, tak i paní Beňačková. Veškeré výkony se nahrávají na videokameru a pak z nich vybere porota. Předpokládám, že letos se v Jihlavě představí až 60 pěvců," řekl ředitel soutěže Jakub Pustina. Zájem soutěžit podle něho měli pěvci z asi 40 zemí světa.

Semifinálové kolo soutěže se v Jihlavě uskuteční 9. října, finalisté se utkají 10. října a o den později bude koncert vítězů.

Český operní pěvec Pustina soutěž založil v roce 2008 a později ji svým jménem zaštítila pěvkyně Beňačková, rodačka z Bratislavy, která působila na scénách v Česku, na Slovensku i v USA a v roce 2017 byla uvedena do Síně slávy pražského Národního divadla.

Oba pěvci budou letos účinkovat také při 16. ročníku festivalu Jakub Pustina a jeho hosté, který začne 4. září koncertem v evangelickém kostele v Humpolci na Pelhřimovsku.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Podcast