Příští sezóna Newyorské filharmonie proběhne ve znamení ženských dirigentek. Rozloučí se šéfdirigent Jaap van Zweden

Newyorská filharmonie oznámila program sezóny 2023/2024, kterou se mimo jiné rozloučí s nejstarším americkým symfonickým orchestrem jeho stávající šéfdirigent. Taktovky se naopak chopí řada žen. Vystoupí také český dirigent Jakub Hrůša.

Plán příští sezóny 2023/2024 předevčírem oznámila Newyorská filharmonie. Kromě toho, že patří mezi nejlepší orchestry ve Spojených státech, je to také tamní nejstarší profesionální symfonické těleso: založeno bylo už v roce 1842.

Bude to poslední sezóna ve funkci šéfdirigenta Newyorské filharmonie pro Nizozemce Jaapa van Zwedena. Jeho dosavadní působení na nejlépe placené dirigentské pozici v USA je hodnoceno spíše jako nevýrazné, částečně však i proto, že záhy po jeho nástupu do funkce vypukla koronavirová pandemie. Jeho další štací bude filharmonie v Soulu v Jižní Koreji. Až od sezóny 2026/2027 se pak šéfdirigentem Newyorské filharmonie stane Gustavo Dudamel.

A co příští sezóna přinese?

Především už na první pohled zaujme, kolik dirigentek se během ní do čela filharmonie postaví. Začátek října přinese dlouho očekávaný a odkládaný debut věhlasné litevské dirigentky jménem Mirga Gražinytė-Tyla. Händelovo oratorium Izrael v Egyptě tentýž měsíc provede Jeannette Sorrell, zakladatelka clevelandského barokního orchestru Appolo's Fire. V listopadu bude dirigovat Susanna Mälkki, která v pestrém programu spojí Bartóka, Obrázky z výstavy a Ligetiho (jehož sté výročí připomene filharmonie více koncerty). Příští rok v dubnu se představí Karina Canellakis, v květnu pak bude Mozarta a Beethovena dirigovat veteránka Jane Glover.

Prostor dostanou i díla současných skladatelek. Zaznějí skladby Olgy Neuwirth, Jennifer Higdon, Unsuk Chin nebo Eleny Firsové. Z řad dirigentů-mužů pak přijede například Paavo Järvi, Andrés Orozco-Estrada, Santtu-Matias Rouvali, Manfred Honneck a Čech Jakub Hrůša.

Rezidenční umělkyní sezóny bude houslistka Hilary Hahn, která odehraje v lednu 2024 koncert právě pod taktovkou Jakuba Hrůši. Mezi jmény dalších sólistů a sólistek jsou například Beatrice Rana, Alice Sara Ott, Sheku Kanneh-Mason, Igor Levit, Emanuel Ax a Daniil Trifonov. Pestrost programu zaručí třeba i komorní řada Sound On věnovaná soudobé tvorbě nebo výlet do filmové hudby s projekcí Hitchcockova filmu Vertigo doprovázeného živým orchestrem.

Podrobný program celé příští sezóny Newyorské filharmonie najdete zde.

Foto: Mirga Gražinytė-Tyla (©Profimedia)

Podcast