Ray Chen opět vymění stradivárky. Teď bude hrát na "Delfína"

Na housle zvané Dolphin (či italsky Delfino) dříve hrával Jascha Heifetz. Jsou považovány za jeden ze Stradivariho nejlepších nástrojů.

Tchajwansko-australský houslista Ray Chen oznámil včera na svém facebooku, že má "nového parťáka". Takto svým fanouškům představil housle 1714 Dolphin z dílny Antonia Stradivariho, které dříve vlastnil a na které v letech 1950 - 1965 hrával jeden z největších houslových virtuosů 20. století, Jascha Heifetz. Přezdívku "Delfín" prý nástroji dal v 19. století jeden z jeho přechozích majitelů, londýnský obchodník s hudebními nástroji George Hart, kvůli pozoruhodnému zbarvení spodní desky. Podle webu The Strad je tento nástroj prý považován za jeden ze tří vůbec nejlepších kusů ze Stradivariho dílny, vedle houslí známých jako 1715 Alard a 1716 Mesiáš.

Špičkové housle Chenovi zapůjčila japonská nadace Nippon Music Foundation, stejně jako jeho troje předchozí stradivárky. Po vítězství v Soutěži královny Alžběty mu na tři roky zapůjčili nástroj 1708 Huggins, po uplynutí této doby hrál až do roku 2019 na housle zvané 1715 Joachim. Následně mu byl zapůjčen nástroj 1735 Samazeuilh - aktuální stradivárky jsou tedy již jeho čtvrtým nástrojem od slavného barokního houslaře z Cremony.

Ray Chen se narodil v Tchai-peji a na housle začal hrát ve čtyřech letech. Roku 2008 byl vítězem Mezinárodní houslové soutěže Yehudiho Menuhina a roku 2009 také Soutěže královny Alžběty. Od roku 2010 nahrával pro Sony Classical, od roku 2017 pro Decca Classics. Patří k nejvlivnějším klasickým hudebníkům na sociálních sítích a k prvním, kteří začali toto médium pro komunikaci s fanoušky masivně využívat. Kromě řady alb s klasickými houslovými skladbami se věnuje například i nahrávání filmové hudby.

Jiné Stradivariho housle - 1714 da Vinci - byly v červnu letošního roku vydraženy za rekordní částku 15 milionů dolarů.

Foto: Profimedia (Ray Chen po vítězství v Soutěži královny Alžběty)

Podcast