René Pape prohlásil, že končí s Metropolitní operou kvůli její podpoře Pride Parade. Posléze se omluvil.

Německý basista vzbudil vlnu nevole a mediálního zájmu svým komentářem na sociálních sítích, v němž se pobuřoval nad podporou pochodu Pride Parade ze strany Metropolitní opery. Později zveřejnil omluvu, v níž nad svými výroky vyjádřil hlubokou lítost a vysvětloval své chování alkoholismem a depresemi.

Sedmapadesátiletý drážďanský rodák René Pape debutoval v newyorské Metropolitní opeře již před třiceti lety, v roce 1992, coby Don Fernando v Beethovenově opeře Fidelio. Postupně se tam představil v atraktivních rolích basového repertoáru, jako jsou Mozartův Sarastro, Verdiho Filip II., Gounodův Méphistophélès a naposledy také "ruský Macbeth" - car Boris Godunov - ve stejnojmenné opeře Modesta Petroviče Musorgského. Před několika dny nicméně nejprestižnějšímu americkému opernímu domu "pohrozil", že se s ním rozloučí navždy: stalo se tak v komentáři na sociálních sítích, který byl záhy smazán, mezitím však na sebe stihl strhnout nemálo pozornosti.

Operní hvězdu popudil příspěvek z 28.6. na facebookové stránce Sboru Metropolitní opery, v jehož úvodu stálo: "Lidé ze všech oddělení Metropolitní opery se sešli, aby pochodovali za hrdost a oslavili ji spolu na nedělní newyorské Pride Parade." Akce New York City Pride March je celosvětově největším průvodem oslavujícím LGBTQ+ komunitu, který se v ulicích Manhattanu koná každý rok v červnu a který má více než padesátiletou tradici.

V komentáři plném vykřičníků, který byl později smazán, René Pape vzkázal: "Tohle je pro mě důvod se k vám už nikdy nevrátit! Milá Metropolitní opero, děkuji ti za těch skoro 35 let! To, co teď vidím, je... hrozné! Lidé, kteří nevědí, kdo jsou, využívají tuto skvělou instituci, aby jim vysvětlila, kým mají být! A když se jim to vysvětlení nehodí, celý svět je špatný! New Yorku, díky za dobré časy v dobrém světě! Už jsi jen zbytkem toho, čím jsi býval! Je mi líto tohoto krásného města!" Závěrem připojil zmatený pozdrav "Ok, see you somewhere someone..." a emotikon znázorňující polibek.

Na zpěvákův komentář brzy zareagovala například Berlínská státní opera, která ve svém vyjádření uvedla, že Pape "je cenným a dlouholetým členem" jejího souboru, a tudíž ho vedení divadla "okamžitě vyzvalo k osobnímu vysvětlení těchto nepřípustných komentářů. Je jasné, že homofobie ani jakákoli jiná forma diskriminace nemá v našem operním domě místo. Během rozhovoru René Pape oznámil, že se k věci veřejně vyjádří, a my mu k tomu chceme dát příležitost." Dále Berlínská státní opera vyjádřila svou podporu LGBTQ+ komunitě a pozvala na letošní berlínský Pride Month.

Zpěvák pak skutečně zveřejnil prohlášení, ve kterém se omluvil svým přátelům, kolegům, fanouškům a především osobám menšinové sexuální identity. Stojí v něm:

"Je mi líto bolesti, kterou jsem tolika lidem způsobil svými facebookovými komentáři. Je to neomluvitelné a se svým zklamáním ze sebe samého se v dohledné době nevyrovnám, pokud vůbec kdy. Snažil jsem se vyjádřit se k něčemu, co mi občas připadá ze strany operních domů jako zviditelňování se. Místo toho jsem ale napsal špatně formulované komentáře, které se zdály být nenávistné vůči komunitě, jež mě už roky má ráda a podporuje mě a já ji za to mám také rád a respektuji ji."

Své chování pěvec vysvětloval svým východoněmeckým původem i osobními démony: "Vyrůstal jsem ve Východním Německu, kde byla nenávist k odlišnostem podněcována tamní autoritářskou vládou." Zkušenost s komunistickým režimem prý stále ovlivňuje temnou část jeho osobnosti, na niž vůbec není hrdý. "Toto neomluvitelné selhání mého úsudku se odehrálo ve chvíli, za kterou se stydím, a po mnoha letech veřejných spekulací jsem se rozhodl, že je nezbytné být upřímný k sobě i k ostatním. Jsem alkoholik a odnepaměti se potýkám s depresemi. Nepřetržitě bojuji s démonem, který odhaluje to nejhorší, co ve mně je." Dále René Pape slíbil, že se "během léta bude věnovat svému zdraví", aby byl lepším člověkem kvůli sobě samému i kvůli svému okolí.

Jaký dopad bude mít tento incident na basistovu kariéru, není zatím jasné.

Foto: Profimedia

Podcast