Riccardo Chailly zůstane hudebním ředitelem La Scaly do roku 2025

Osmašedesátiletý italský dirigent, který je šéfdirigentem proslulého operního domu Teatro alla Scala od roku 2015 a hudebním ředitelem od roku 2017, bude ve funkci až do roku 2025. O prodloužení angažmá včera rozhodlo představenstvo.

Kariéra milánského rodáka a nositele Řádu zásluh o Italskou republiku je s La Scalou spojena už přes čtyřicet let. Do ikonického divadla, založeného roku 1778, nastoupil už jako dvacetiletý coby asistent šéfdirigenta Claudia Abbada. V roce 1978, který se nesl v duchu oslav dvoustého výročí instituce, zde debutoval Verdiho operou Loupežníci.

Od té doby Chailly v La Scale dirigoval téměř třicet inscenací; kromě domácího italského repertoáru (Verdiho, Pucciniho) to byla i díla ruská, např. Prokofjevova, Musorgského a Stravinského. Vedle toho je jeho jméno spojeno i s dalšími prestižními orchestry: v letech 1988-2004 byl šéfdirigentem nizozemského Královského orchestru Concertgebouw, vedl rovněž lipský Orchestr Gewandhausu, dále Berlínský rozhlasový orchestr, Teatro Comunale di Bologna, Milánský symfonický orchestr Giuseppe Verdiho, Lucernský festivalový orchestr a v 80. letech byl i hlavním hostujícím dirigentem Londýnské filharmonie. V Evropě tak patří zřejmě k nejúspěšnějším dirigentům poslední čtvrtiny 20. a první čtvrtiny 21. století.

La Scala naposledy vysílala pod taktovkou Riccarda Chaillyho premiéru expresivní opery Salome Richarda Strausse koncem letošního února. Aktuálně dirigent ve slavném italském operním domě zkouší díla Kurta Weilla a Bertolta Brechta: "balet chanté" Sedm smrtelných hříchů z roku 1933 a scénickou kantátu Mahagonny-Songspiel z roku 1927. Představení bude režírovat britsko-francouzská režisérka Irina Brook, streamováno bude již pozítří: 18. března ve 20 hodin.

Foto: Tisková zpráva Teatro alla Scala, 16.3.2021

Podcast