Rotterdamská filharmonie sází na mládí. Novému dirigentovi je 22 let

Nizozemské těleso oznámilo, že novým stálým hostujícím dirigentem bude mladý Fin jménem Tarmo Peltokoski. Ten byl zároveň v lednu jmenován hlavním hostujícím Německé komorní filharmonie Brémy a v květnu dokonce šéfdirigentem Lotyšského národního symfonického orchestru. Narodil se v roce 2000.

Tarmo Peltokoski je další vycházející dirigentskou hvězdou. Francouzský hudební magazín Diapason o něm bez rozpaků napsal jako o géniovi. V roce 2021 debutoval u Německé komorní filharmonie Brémy a jeho vystoupení zaznamenalo takový úspěch, že už v lednu letošního roku jej orchestr jmenoval svým hlavním hostujícím dirigentem. Za 42 let existence je to vůbec poprvé, kdy německý orchestr někomu tento post udělil.

Během uplynulé sezóny stihl Peltokoski debutovat také s orchestrem Komické opery Berlín, Frankfurtským rozhlasovým orchestrem a Filharmonií rádia France. V této sezóně ho čeká Torontský symfonický orchestr, Beethovenův festival v Bonnu, Labská i Kolínská filharmonie, Musikverein, Concertgebouw a mnoho dalšího. V rodném Finsku provedl kompletní Wagnerův operní cyklus Prsten Nibelungův. Kromě dirigování je také zdatným pianistou.

Jako stálého hostujícího dirigenta od roku 2023 se jej teď rozhodla angažovat i Rotterdamská filharmonie, jejímž šéfdirigentem je třiatřicetiletý Lahav Shani. Generální ředitel nizozemského orchestru George Wiegel k tomu říká: "Tarmo Peltokoski je talent na vzestupu a na svůj věk toho má hodně, co nabídnout. Jiskra mezi ním a naším orchestrem přeskočila už při prvním setkání. Od té chvíle bylo nám i jemu jasné, že bychom si přáli zahájit dlouhodobou spolupráci."

Dalším mladým finským dirigentem, jehož mezinárodní kariéra strmě stoupá a který nedávno získal prestižní post v Nizozemsku, je rovněž šestadvacetiletý Klaus Mäkelä. Ten se od roku 2027 stane šéfdirigentem Královského orchestru Concertgebouw. Pro finské dirigenty pod třicet let je tedy zjevně právě Nizozemsko zemí zaslíbenou.

Foto: web agentury Dornmusic, 15.9. 2022

Podcast