Šéfdirigent Newyorské filharmonie Jaap van Zweden našel nové angažmá v Jižní Koreji

Nizozemský dirigent končí v čele Newyorské filharmonie v roce 2024. Téhož roku nastoupí do čela filharmonie v jihokorejském Soulu.

Jaap van Zweden se narodil v Amsterdamu v roce 1960. Jako houslista se v osmnácti letech stal jedním ze dvou koncertních mistrů prestižního orchestru Concertgebouw jako historicky nejmladší hudebník. U počátků jeho dirigentské kariéry stál Leonard Bernstein, který ho v Berlíně přizval k vedení orchestrální zkoušky. Následně spolupracoval s řadou orchestrů v Nizozemsku i Spojených státech amerických. Od roku 2012 je šéfdirigentem Hongkongské filharmonie. V témže roce debutoval i s Newyorskou filharmonií, jejímž šéfem se posléze stal od sezóny 2018/2019.

Ačkoli je v čele Newyorské filharmonie druhým nejlépe placeným dirigentem ve Spojených státech, jeho působení na této pozici neprobíhalo příliš ideálně. Konec jeho funkčního období k roku 2024 byl oznámen už v září 2021. Jak napsal například web Classical Voice North America, kvůli koronavirové pandemii, která poznamenala hned několik sezón, ho Newyorčané "vlastně nikdy pořádně nepoznali". Jeho nesporné dirigentské kvality se tak prý ani nestihly dostatečně projevit. Podle blogu Slipped Disc dosáhl Jaap van Zweden v New Yorku jen"minimálního vlivu na veřejnost".

V Soulu bude Jaap van Zweden nástupcem finského dirigenta jménem Osmo Vänskä. Ten do této funkce nastoupil roku 2020 a vydržel v ní jen krátce. U Soulské filharmonie se poměrně turbulentně střídají dirigentská jména už od roku 2015, kdy v jeho čele skončil Myung-whun Chung.

Výkonný ředitel Soulské filharmonie Sohn Eun-kyung v tiskové zprávě uvedl, že Soulská filharmonie má ambice se pod van Zwedenovým vedením stát světovým orchestrem. Kladl také důraz na domácí, korejskou hudební scénu, když zemi označil za "rodiště mnoha slibných umělců světové úrovně."

Foto: Profimedia

Podcast