Šíření Covid-19 zpěvem se liší v různých jazycích, tvrdí vědci

V hudební oblasti dopadla pandemie koronaviru zvlášť tvrdě na zpěváky a pěvecké sbory. Zpěv je prý velice rizikový z hlediska šíření kapének. Japonští vědci nedávno přišli s kuriózním sdělením: riziko šíření viru zpěvem údajně závisí i na tom, v jakém jazyce se zpívá.

Již koncem září byl v České republice, nadsazeně řečeno, vládními nářízeními „zakázan zpěv.“ Dotklo se to církevních obřadů, koncertů a divadelních představení, při kterých se mělo takzvaně „převážně zpívat.“ Zákaz se samozřejmě stal terčem kritiky a nejrůznějších žertů, problémy s šířením infekce při zpěvu se však netýkaly pouze tuzemska: ve Spojených státech byl například už minulý březen medializován případ, kdy se na jediné dvouapůlhodinové zkoušce pěveckého sboru nakazilo koronavirem 87% ze zúčastněných jedenašedesáti zpěváků.

Americká stanice CBS před pár dny na svém webu informovala o výsledcích pozoruhodného japonského výzkumu, který se zabýval rozdílem mezi zpíváním v různých jazycích z hlediska šíření potenciálně infekčního aerosolu. Zkoumanými jazyky byly němčina, italština (v nichž se zpívá většina klasické hudby) a také japonština. Výsledek tří samostatných studií dopadl pro evropské jazyky nepříznivě – při zpívání v němčině a italštině zpěváci produkovali až dvojnásobek kapének oproti zpívání v japonštině. Jiný, nezávislý experiment Japonské sborové asociace zase prokázal, že při zpívání v němčině částice doletí až do téměř dvojnásobné vzdálenosti oproti zpěvu v mateřštině Japonců.

V Japonsku pěvecké sbory stále zkoušejí, a to za přísných hygienických podmínek, včetně pravidelného větrání, dodržování rozestupů a nošení roušek. Mezi japonskými profesionálními sbory přitom údajně zatím nedošlo k jedinému případu komunitního přenosu viru – a to navzdory skutečnosti, že se samozřejmě věnují i evropskému klasickému repertoáru.

Díky výdobytkům techniky se v současné situaci některé sbory pokoušejí společně zpívat také online, ačkoliv takový způsob je pochopitelně problematický a povznášející zážitek z opravdového sborového zpěvu jistě nemůže plně nahradit. Podle doporučení japonského ministerstva školství prý riziko nákazy snižuje také použití praktikáblů, na nichž jsou zpěváci rozestoupeni v dostatečných vzdálenostech na stupních odlišné výšky.

Zdá se tedy, že pro Japonce koronavirus nemusí být nepřekonatelnou překážkou v provozování sborového zpěvu a že se jim daří ho daří při zpěvu držet na uzdě – ať už díky „málo infekčnímu“ mateřskému jazyku, nebo díky smysluplným a zodpovědně dodržovaným opatřením.

FOTO: Wikimedia Commons, 31.1. 2021

Podcast