Smetana, Dvořák i Beethoven v Schönbrunnu

Letní noční koncert Vídeňských filharmoniků 2022 bude řídit Andris Nelsons.

Milovníci klasické hudby se 16. června mohou těšit na jednu z nejvýznamnějších hudebních událostí roku. Barokní zámecký areál Schönbrunn totiž rozezní už tradiční letní noční koncert Vídeňských filharmoniků, letos pod taktovkou lotyšského dirigenta Andrise Nelsonse. Tématicky se koncert zaměří na evropskou tvorbu, která má symbolizovat kulturní propojenost Evropy.

Letní noční koncert Vídeňských filharmoniků patří mezi nejvýznamnější hudební události roku. Letos se tedy koncert bude konat ve čtvrtek 16. června 2022, a to tradičně v zahradách zámeckého parku Schönbrunn. Oproti loňskému roku, který se nesl v duchu protipandemických opatření, počítá letošní ročník s osobní účastí diváků přímo na místě. Pro ty, kteří preferují pohodlí domova, bude k dispozici i živý televizní přenos s časovým posunem.

Letošní Letní koncert bude poprvé v kariéře dirigovat Andris Nelsons z Lotyšska. Ten ovšem nebude jediným zastoupeným krajanem. Program koncertu, který se letos zaměří na evropskou tvorbu a upozorní na její kulturní propojenost, počítá i s uvedením tanga pro symfonický orchestr současného lotyšského umělce Arturse Maskatse. Orchestr zahraje i valčík ukrajinského skladatele Mykoly Lysenka. České fanoušky klasické hudby pak potěší Dvořákova předehra k Prodané nevěstě nebo Smetanovy Slovanské tance. V programu bude i Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 a moll Camille Saint-Saense, Leonora Ludwiga van Beethovena, Rumunská rapsodie George Enescu či předehra k opeře Straka zlodějka Gioacchina Rossiniho.

Foto: Julia Wesely

Podcast