Sopranistka Kněžíková získala prestižní cenu BBC Music Magazine Awards

V kategorii Vocal zabodovala se svým písňovým CD s názvem Phidylé.

Česká sopranistka Kateřina Kněžíková získala dnes v Londýně prestižní cenu BBC Music Magazine Awards, která se udílí za klasickou hudbu. Se svým albem Phidylé vyhrála v kategorii "Vocal". Ocenění je druhou nejvýznamnější hudební britskou cenou v oblasti vážné hudby po "Oscarech klasické hudby", které udílí měsíčník Gramophone.

"Skvělé album Phidylé dává vyniknout úchvatnému tónu jejího hlasu ve skladbách doprovázených orchestrem," napsal časopis BBC Music Magazine.

profimedia-0617609776 kněžíková phidylé.jpg

Sólistka Národního divadla Kateřina Kněžíková natočila nahrávku Phidylé pod taktovkou Roberta Jindry a za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava u společnosti Supraphon. Album je sestaveno z písní z přelomu 19. a 20. století od Bohuslava Martinů, Henriho Duparca, Maurice Ravela či Karola Szyanowského, uvedlo Národní divadlo v tiskové zprávě. Devětatřicetiletá Kněžíková se vedle koncertního repertoáru věnuje také opeře.

Hlavní cenu večera - nahrávku roku - si dnes odnesl rusko-německý klavírista Igor Levit za své album "On DSCH", které spojuje díla Dmitrije Šostakoviče a skotského skladatele Ronalda Stevensona.

Ceny BBC Music Magazine Awards se udělují od roku 2006. O výhercích v hlavních kategoriích rozhoduje veřejné hlasování, mimo to se uděluje také řada zvláštních cen poroty. Ceny za letošní 16. ročník byly vyhlášeny v londýnské koncertní síni Kings Place.

V dubnu 2017 získala cenu britského časopisu BBC Music Magazine v kategorii komorní hudby kompletní nahrávka klavírních trií Bohuslava Martinů v podání Smetanova tria. Tuto cenu získalo Smetanovo trio podruhé po deseti letech. V roce 2007 k němu putovala cena rovněž v kategorii komorní hudby za nahrávky klavírních trií Antonína Dvořáka. V témže roce bylo oceněno také Kvarteto Pavla Haase, a to jako objev roku.

V roce 2020 získal cenu český klavírista Ivo Kahánek v kategorii koncertní hudby za album klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. Album nahrál o rok dříve spolu s Bamberskými symfoniky pod vedením dirigenta Jakuba Hrůši pro Supraphon. Hrůša se podílel také na nahrávce, která byla letos nominována v kategorii "Concerto".

Zdroj: ČTK
Úvodní foto: Petr Weigl, ilustrační foto: Profimedia

Podcast