Soutěž mladých hudebníků BBC 2020 má vítěze

Čínský perkusionista Fang Zhang ve finále ohromil porotu provedením marimbového koncertu

Vítězem soutěže BBC Young Musician, tedy nejlepším mladým hudebníkem podle stanice BBC za rok 2020, se stal sedmnáctiletý Fang Zhang. Pochází z čínské provincie Che-nan a v opožděném finále soutěže, které bylo odloženo kvůli pandemii koronaviru o celý rok a které proběhlo bez přítomnosti publika 25. dubna v koncertní síni Bridgewater Hall v Manchesteru, uspěl s virtuózní skladbou soudobého marimbového repertoáru. V koncertu nazvaném Prism Rhapsody, který složil japonský skladatel a hráč na marimbu Keiko Abe, musel Zhang hrát na tento melodický bicí nástroj hrát dokonce šesti paličkami najednou (namísto obvyklých čtyř).

Předsedkyně poroty, ředitelka koncertní síně Saffron Hall Angela Dixon, uvedla, že Zhangův výkon byl "kaleidoskopem barev a výrazových prostředků, který porotu hluboce zasáhl." Kromě ní v porotě usedl například také klarinetista a bývalý vítěz soutěže Mark Simpson, skladatelka Erollyn Wallen či šéfdirigent Velšského národního orchestru Ryan Bancroft. Kromě Zhanga podali vynikající výkony i další finalisté soutěže, například osmnáctiletá hornistka Annemarie Federle, vítězka žesťové kategorie, a devatenáctiletý hobojista Ewan Millar, který ovládl kategorii dřevěných dechových nástrojů. Soutěžící vystupovali za doprovodu Filharmonického orchestru BBC, jehož řady pro tuto příležitost výjimečně poněkud prořídly kvůli nutnosti dodržet rozestupy mezi hudebníky a další předepsaná hygienická opatření.

Absolutním vítězem se však stal Fang Zhang, který veřejně koncertuje po celém světě již od svých jedenácti let a je rovněž členem Čínského bubenického orchestru mládeže. Kromě marimby ovládá také vibrafon, tympány a další bicí nástroje a je laureátem prestižních soutěží v Číně, New Yorku i Tokiu. Ke svému vítězství uvedl, že měl velké štěstí, uváží-li talent svých soupeřů: poděkování vyjádřil týmu stanice BBC a dvěma hudebních školám, na kterých studuje.

Soutěž mladých hudebníků britské stanice BBC se poprvé uskutečnila roku 1978. Od roku 2014 se udílí i v jazzové kategorii. Mezi klasickými hudebníky se podle nástrojových skupin dále rozlišují kategorie klávesových, bicích, strunných, žesťových a dřevěných dechových nástrojů. K vítězům z minulých let patří jména, která jsou již dnes ve světě klasické hudby celosvětově proslulá, například houslistka Nicola Benedetti či violoncellista Sheku-Kanneh Mason. Sedmnáctiletý Fang Zhang má tedy k velké, mezinárodní kariéře nakročeno vskutku výtečně.

Foto: BBC Media Centre, 6. 5. 2021

Podcast