Soutěž mladých skladatelů BBC zná vítěze

Letošního ročníku se mohli účastnit autoři ve věku 12-18 let se skladbami jakýchkoli žánrů.

Skladatelská soutěž BBC Young Composer se ve své současné podobě koná od roku 1998, kdy byla uvedena pod názvem "BBC Proms Inspire." Letos se v ní sešlo přes 500 nových skladeb od začínajících hudebních umělců. Narozdíl od předchozích ročníků tentokrát nebyla nastavena žádná žánrová omezení - skladby klasického i soudobého artificiálního stylu tak mohly soutěžit například vedle elektronické hudby či techna. Neexistovaly také žádné limity týkající se obsazení ansámblů nebo instrumentace.

Uzávěrka soutěžních prací proběhla 28. června. Až nyní, koncem září, byli v každé ze tří věkových kategorií (12-14 let, 15-16 let a 17-18 let) vyhlášeni dva vítězové ročníku 2021. Aby svůj talent mohli dále rozvíjet, budou mít v rámci výhry možnost zúčastnit se skladatelských kurzů, na nichž pod dohledem mentora vytvoří skladbu pro Koncertní orchestr BBC. Ta bude posléze vysílána na stanici BBC 3.

Mezi mladšími juniory uspěl letos Isaac Bristow s kompozicí Dark Matter ("Temná hmota") a Theo Kendall s dílem Magellan, jehož název může odkazovat k mořeplavci Magalhãesovi, stejně jako k vesmírné sondě vyslané na Venuši. Ve starší juniorské kategorii pak uspěli Maddy Chassar-Hesketh se skladbou From Galaxies to Cells ("Od galaxií po buňky") a Will Everitt s lakonicky pojmenovanou Etudou. V nejstarší, "seniorské" kategorii, pak zvítězily Chelsea Becker (Iris pro hoboj a elektronické nástroje) a Jenna Stewart (Lost Times, "Ztracené časy"). Devět dalších mladých autorů - tři z každé kategorie - získalo čestná uznání.

V porotě letos zasedli skladatelé Shiva Feshareki, Gavin Higgins, Sarah Freestone a Lloyd Coleman, písničkáři Becky Hill a Benbrick, a rovněž David Pickard - ředitel festivalu BBC Proms. K nejúspěšnějším laureátům soutěže z minulých let patří třeba Mark Simpson, mezinárodně úspěšný klarinetista a skladatel, jehož díla od té doby premiérovala tělesa jako Londýnský symfonický orchestr, Skotský symfonický orchestr BBC nebo orchestr Opery North v Leedsu.

Seznam vítězů i čestných uznání letošního ročníku nalezenete rovněž v článku na webu časopisu BBC Music Magazine.

Foto: Profimedia

Podcast