Stamicovo kvarteto na BBC 3

Britská stanice BBC 3 uvede na Štědrý den druhou větu Smyčcového kvartetu č. 1 skladatelky Geraldine Mucha v podání Stamicova kvarteta.

V lednu pak vyjde reprezentativní výběr komorní hudby skotsko-české skladatelky pod labelem Brilliant Classic. Kromě Stamicova kvarteta se na CD podíleli hobojista Vilém Veverka, flétnista Jan Machat, Pražské dechové kvinteto a americká pianistka Patricia Goodson. Kompletní Smyčcový kvartet č. 1 a Epitaf pro hoboj, smyčcové kvarteto a kontrabas představí festival EuroArt Praha ve druhé polovině ledna online na svých sociálních sítích.

Stamicovo kvarteto zahraje na Štědrý den 24. prosince v 7.20 (GMT) v rámci vysílání britské stanice BBC 3 v programu „Breakfast“ druhou větu Smyčcového kvartetu č. 1 s podtitulem „Dumka“ skotsko-české skladatelky Geraldine Mucha. Hovořit se bude také o novém CD komorní hudby, které vychází na začátku ledna 2021 pod labelem Briliant Classic, a na kterém se podíleli naši přední umělci.

Příběh skladatelky Geraldine Mucha je jedinečný nejen v rámci britské hudby a nová nahrávka s jednoduchým názvem „Geraldine Mucha – Chamber Music“ dodává jejímu hudebnímu odkazu nový rozměr. Komorní tvorba tvoří významnou součást hudebního projevu skotsko-české skladatelky a nové CD je pro posluchače cennou příležitostí slyšet některá její díla vůbec poprvé. Nahrávka obsahuje dva smyčcové kvartety, dechový kvintet, skladbu pro flétnu a klavír Naše cesta a další, v podání předních hudebníků jako je Stamicovo kvarteto, hobojista Vilém Veverka, flétnista Jan Machat a americká pianistka Patricia Goodson, proslulá svými nahrávkami děl Geraldiny Muchové. CD zahrnuje studentská díla Muchové z působení na Královské hudební akademii (1. smyčcový kvartet 1944) až po plody jejího stáří v postkomunistické Praze (Naše Cesta 2008), a spojuje její skotské hudební kořeny s melodickou tradicí českých autorů, i vliv Bartóka a Tippetta.

Geraldine Mucha se narodila roku 1917 v Londýně, a ačkoli se díky rodině svého otce vždy považovala za Skotku a koncem 30. let studovala na Královské hudební akademii, přestěhovala se v roce 1945 se svým manželem Jiřím Muchou, synem světoznámého secesního umělce Alfonse Muchy, do Prahy, kde trávila zbytek života. Její díla hrály přední české orchestry i renomovaní domácí umělci, Geraldina se však velmi svědomitě věnovala i uměleckému odkazu rodiny (pomáhala založit například Muchou nadaci). V komponování pokračovala až do pozdního věku, byla častým hostem festivalu EuroArt Praha, který uvedl řadu jejích děl. Zemřela ve věku 95 let v roce 2012.

Ve druhé polovině ledna se na dalším z online koncertů festivalu EuroArt Praha představí protagonisté nového CD Geraldine MuchaStamicovo kvarteto a hobojista Vilém Veverka. V jejich podání zazní kompletní Smyčcový kvartet č. 1 (Variace na huculskou píseň, Dumka, Arkan) a Epitaf pro hoboj, smyčcové kvarteto a kontrabas. Díla Muchové doplní Sextet A dur, op. 48 Antonína Dvořáka v podání Stamicova kvarteta, violoncellisty Petra Nouzovského a violistky Kristiny Fialové. Nahrávání je naplánováno na 19. ledna 2021, záznam bude zpřístupněn posluchačům ve druhé polovině ledna.

stamicovo.png

Foto: EuroArt Music Agency

Podcast