Starožitný nábytek, hodiny i sochy světců

V Arthouse Hejtmánek chystají další online aukci.

Většina obchodníků už rok prožívá těžké časy, pro online aukce s uměním to ale neplatí: jistě i proto, že krása umění je věčná. Svou už třetí online aukci tak chystá i aukční dům Arthouse Hejtmánek, specializující se kromě obrazů také na nábytek, sochy, design, sběratelské předměty nebo starožitnosti, které se právě v online aukcích výborně prodávají. K mání tak budou například bronzové francouzské hodiny zdobené smaltem z 19. století s vyvolávací cenou 2.000 korun. Dražba začne 16. března a skončí po dvou týdnech 30. března na serveru Livebid.

Podle Tomáše Hejtmánka, majitele aukčního domu, se online dobře prodává i starožitný nábytek, vhodný například pro zařizování víkendových sídel, které si lidé začali už od března minulého roku hojně pořizovat a vylepšovat. „Online aukce lákají množstvím dražených položek s nižšími vyvolávacími cenami. Ty třeba u nás začínají na 5.000, ale i na 500 korunách, což jsou k trhu s uměním přitahuje mnoho lidí, kteří před tím nikdy dražit nezkoušeli,“ říká Hejtmánek. „Noví dražitelé jsou ze střední a mladší generace, z 80% z České republiky a většinou se jedná o muže. Jen loni nám díky online aukcím přibylo 300 nových klientů a nárůst očekáváme i letos,“ uvádí.

Krása i peníze

Zájemci hledají na aukcích krásu, ale také investici a v době inflace i uložení peněz. Odhadní cena totiž může být výrazně vyšší než ta, za níž lze pak vyhlédnuté dílo pomocí pár kliknutí získat. „Je to tím, že prostřednictvím internetových aukcí nabízíme věci z pozůstalostí, které chtějí dědicové odprodat najednou a co nejrychleji,“ vysvětluje Tomáš Hejtmánek. V online aukcích renomovaných aukčních síní je tak možné ulovit velmi pěkné a zároveň cenné věci.

K těm podle Hejtmánka patří v blížící se aukci v Arthouse Hejtmánek třeba komoda s intarzií světců a holubic z 18. století vyvolávaná od 5.000 korun, truhla s holubicemi a jeleny ze století 19. (vyvolávací cena 4.000 korun) nebo půvabné sochy světců a madon z 18. - 19. století (od 1.000 do 5.000 korun).

Nakupujte srdcem

„Když se mě lidé ptají, zda je výhodné umění právě teď nakupovat, říkám jim, že časy jsou složité, ale krása umění je věčná, takže jim může dělat radost dlouhou dobu - a zlatou cihlu si do obýváku nepověsí. A také, že i v online aukcích je nejlepší řídit se hlavně srdcem: vybírejte hlavně to, co se vám líbí,“ uzavírá Tomáš Hejtmánek.

2_Stolní hodiny bronz se smalty Francie 19 století_vyvolávací cena 2000 Kč_foto Arthouse Hejtmánek.jpg

3_Marie s Ježíškem_vyvolávací cena 3000 korun_foto Arthouse Hejtmánek.jpg

4_Tomáš Hejtmánek se soškou Madony s Ježíškem_foto Mediatraining.jpg

5_Svatý Florian_vyvolávací cena 3000 korun_foto Arthouse Hejtmánek.jpg

6_Svatý Petr_18 soletí_vyvolávací cena 5000 korun_foto Arthouse Hejtmánek.jpg

7_Komoda s intarzií světců a holubic z 18 století_vyvolávací cena 5000 korun_foto Arthouse Hejtmánek.jpg

9_Truhla s holubicemi a jeleny z 19 století_vyvolávací cena 4.000 korun_foto Arthouse Hejtmánek.jpg

12_Tomáš Hejtmánek_foto Mediatraining.jpg

Foto: Arthouse Hejtmánek, Mediatraining

Podcast