Státní ceny znají své nositele

Ministerstvo kultury udělilo k 28. říjnu 2020 Státní ceny a Ceny Ministerstva kultury pro rok 2020

Ministerstvo kultury udělilo k 28. říjnu 2020 Státní ceny a Ceny Ministerstva kultury pro rok 2020. Letošní porota jmenovaná ministrem kultury ocenila celkem osm mimořádných osobností české kulturní scény; cena in memoriam za přínos v oblasti kinematografie a audiovize byla udělena Miloši Formanovi.

Státní ceny jsou udělovány za literaturu a za překladatelské dílo, Ceny Ministerstva kultury pak za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury a za přínos v oblasti kinematografie a audiovize. Cenu tvoří diplom a peněžní ocenění ve výši 300 tisíc korun.

„Letošní udělené ceny jsou výrazem uznání umělcům, jejichž díla obohatila českou kulturu  nejenom u nás, ale i ve světě. Letošní rok je ovšem výjimečný: běží ve stínu pandemie. Ale každý stín má své světlo. V našem případě jsou tím světlem díla všech oceněných. Jejich zásluhy o českou kulturu, jejich význam a přínos české literatuře, českému divadlu, hudbě, výtvarnému umění, architektuře a filmu, a to doma i v cizině. Oceněným je třeba pogratulovat – a české kultuře pak popřát sílu a zdraví do dalších let,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek. 

  • Státní cena za literaturu byla udělena Michalu Ajvazovi za dosavadní literární tvorbu.
  • Státní cena za překladatelské dílo byla udělena Blance  Stárkové za dosavadní překladatelské dílo v oblasti překladu literárních děl.
  • Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla byla udělena Tomáši Dvořákovi za osobitý celoživotní přínos rozvoji českého loutkového divadla a jeho reprezentaci v zahraničí.
  • Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby byla udělena Jiřímu Tichotovi za působení v čele souboru Spirituál kvintet, jenž v době nesvobody pomáhal několika generacím posluchačů nacházet cestu k odvážným občanským postojům, a za muzikologický výzkum v oblastní loutnového repertoáru renesance a baroka.  
  • Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění byla udělena Květě Pacovské za celoživotní uměleckou a edukační činnost v oblasti knižní ilustrace, designu a volného umění, která dotváří úplnost obrazu umělkyně světového významu.
  • Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury byla udělena Viktoru Rudišovi za morální postoje a celoživotní dílo, kterým inspiroval další generace architektů a propojil brněnskou architektonickou scénu se scénou pražskou a libereckou.
  • Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize byla udělena Evě Zaoralové za dlouholeté umělecké vedení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a celoživotní propagaci českých filmů a filmařů v zahraničí a Miloši Formanovi, in memoriam, za filmy, kterými se nesmazatelně zapsal do dějin české a světové kinematografie.

Zdroj: Ministerstvo kultury

Podcast