Stölzlovo pojetí Rusalky dává smysl, říká tenorista Pavel Černoch, který právě ztvárňuje Prince v Nizozemské národní opeře

Tenorista Pavel Černoch aktuálně účinkuje v roli Prince za svou kariéru již podvanácté, a to v inscenaci Nizozemské národní opery. Česká média poukazují na netradiční režijní pojetí Philipa Stölzla a Philippa Krenna, kteří příběh zasadili do USA 50. let minulého století. Z Prince udělali filmovou hvězdu a z Rusalky prostitutku.

Před pár dny - 2. června - měla v Nizozemské národní opeře premiéru nová inscenace opery Rusalka českého skladatele Antonína Dvořáka. Amsterdamský Královský orchestr Concertgebouw řídí německá dirigentka Joana Mallwitz, roli Rusalky hraje a zpívá jihoafrická sopranistka Johanni van Oostrum. Režijního pojetí se pak ujal Philipp M. Krenn ve spolupráci s Philippem Stölzlem, který se proslavil také jako filmový režisér a tvůrce videoklipů hvězd populární hudby - například Madonny, Rammstein nebo Micka Jaggera.

Režiséři zasadili děj opery do New Yorku 50. let 20. století. Černochův Princ je stylizován jako filmová hvězda, do níž se zamiluje Rusalka - prostitutka, jejímž pasákem je Vodník. Na netradiční pojetí inscenace včera hojně poukazovala české média. Pod články na internetu se pak objevovaly převážně rozhořčené a pohoršené komentáře čtenářů, kteří představení neviděli.

Podle tenoristy Pavla Černocha, který v představení účinkuje (roli Prince podle svých slov ztvárňuje za svou kariéru už ve dvanácté inscenaci), ale režijní pojetí dává smysl a má oporu v libretu - při návštěvě představení se o tom prý lze přesvědčit.

"Mě to nepohoršuje v případě, že to má nějakou spojitost s tím tématem, s tím libretem, která tady je. Kdybyste se na to přijeli podívat, tak byste to v tom našli," říká pěvec. "Já (inscenace) nerozděluji na moderní a tradiční, ale spíš na dobré a špatné. A toto myslím patří do té skupiny 'dobré'." Dodává, že oba režiséři měli vše promyšlené a spolupráce s nimi byla zajímavá.

Uvedl to v živém telefonickém rozhovoru v dopoledním vysílání rádia Classic Praha 6.6., kde mimo jiné také prozradil, zda ho role Prince po letech ještě neomrzela nebo jak se mu spolupracuje se světovým orchestrem Concertgebouw:

30. června pak vystoupí Pavel Černoch v rámci festivalu Smetanova Litomyšl. Půjde o jeho jediné tuzemské vystoupení po delší době. Spolu s ním na festivalovém koncertě s názvem Hvězdy operního nebe zazpívá Kristīne Opolais - lotyšská sopranistka, kterou s Pavlem Černochem spojuje dlouholeté přátelství a četné spolupráce. Na programu večera budou ukázky z oper Giuseppa Verdiho, Giacoma Pucciniho, Umberta Giordaniho, Ruggera Leoncavalla, ale také právě z Dvořákovy Rusalky.

Foto: Pavel Černoch (©Lenka Hatašová)

Podcast