Tizianův obraz znovu nalezen

Máří Magdaléna s dechberoucí historií

Tizianův nedávno objevený obraz, který byl považován za ztracený, nabídne aukce starých mistrů vídeňského aukčního domu Dorotheum 11. května 2022. Obraz kdysi býval součástí oslavované kolekce Kristiny, královny švédské (1629-1689), Filipa II, vévody orleánského (1640-1701) a s největší pravděpodobností především pražské sbírky císaře Rudolfa II. (1552-1612). Poprvé po více než 150 letech bude tento skvost italského umění nabízen v aukci s odhadní cenou 1 – 1,5 milionu EUR.

Kající se Magdaléna byla vůbec nejúspěšnějším a nejčastěji vyžadovaným námětem obrazů, které namaloval Tiziano Vecellio, zvaný Tizian (1485/90-1576). Poptávka po obrazech této světice naplňovala Tizianovu tvorbu po dlouhá čtyři desetiletí, během kterých vznikla řada obměněných kompozic.

Tématu Tizianovy kající se Máří Magdalény byla věnována celá řada odborných výzkůmů, které nabízený obraz považovaly za ztracený. Jeho znovuobjevení odhalilo dílo mimořádné kvality a představuje významný příspěvek v poznání Tizianova díla. Verze nabízená aukčním domem Dorotheum byla původně ve slavné sbírce Kristiny, královny švédské. Ta ve věku 28 let abdikovala, konvertovala ke katolicismu a přestěhovala se spolu se svou sbírkou starožitností a italských maleb, pravděpodobně včetně tohoto obrazu, do Říma. Zde se pak stala jednou z největších a nejrespektovanějších patronek umění. Po její smrti malbu získal Filip II, vévoda orleánský. Právě jemu se podařilo vybudovat, pokud nebudeme počítat panovnické a dnešní veřejné sbírky, jednu z největších a nejslavnějších soukromých kolekcí západního umění, především italské malby.

Foto: Tiziano Vecellio, zvaný Tizian (Pieve di Cadore, kolem 1485/90–1576 Benátky) / Dorotheum

Podcast