Trio Bohémo obdrželo Cenu Českého spolku pro komorní hudbu za rok 2022

Prestižní cenu, udělovanou už od roku 1981, získalo mladé trio tvořené Matoušem Pěruškou, Kristinou Vocetkovou a Janem Vojtkem. Mimo jiné letos březnu získali první cenu na Joseph Haydn Wettbewerb ve Vídni.

Cena Českého spolku pro komorní hudbu je udělována souborům, jejichž členům není v průměru více než 35 let. Za čtyřicet let své existence byla udělena dvaatřicetkrát, naposledy ji za rok 2021 obdržel Belfiato Quintet. Součástí ceny je grafický list od české malířky a grafičky Míly Fürstové, peněžitá odměna a koncert ve Dvořákově síni Rudolfina, který se uskuteční v rámci sezony 2024/2025.

Z rukou generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka, dramaturga Českého spolku pro komorní hudbu Radka Křižanovského a jednatele spolku Jiřího Ludvíka tuto cenu v pondělí převzalo Trio Bohémo. Toto klavírní trio vzniklo teprve v roce 2019 a hraje ve složení Matouš Pěruška – housle, Kristina Vocetková – violoncello a Jan Vojtek – klavír. Navzdory tomu, že jsou všichni členové z České republiky, potkali se až během studií v maďarské Budapešti.

Již po několika měsících od svého založení obdrželi druhou cenu na Gianni Bergamo Award v Luganu. V roce 2021 pak vyhráli například Filippo Nicosio Award v Itálii, Mezinárodní soutěž Johannesa Brahmse v Rakousku a Parkhouse Award v Londýně. V loňském roce 2022 uspěli například na Mezinárodní soutěži Stasyse Vainiunase v litevském Vilniusu nebo na festivalu ISA v Rakousku. Letos v březnu pak trio získalo první cenu, cenu za nejlepší interpretaci skladeb Josepha Haydna a cenu publika na mezinárodní soutěži komorní hudby Joseph Haydn Wettbewerb ve Vídni.

„Cena Českého spolku pro komorní hudbu nás nesmírně potěšila, protože založením našeho souboru jsme si přáli následovat silnou tradici české komorní hry a klavírnímu triu se věnovat na sto procent. Jsme moc rádi, že naše práce nezůstala bez povšimnutí odborné veřejnosti a věříme, že se nám díky tomuto ocenění podaří hrát častěji i na českých pódiích. Stejně jako komorní hudba je v každém ohledu ukázkou týmové práce, tak i tato cena patří všem, co nám na naší cestě fandí – v první řadě našim rodinám a nejbližším, ale také všem, kteří společně s námi na koncertech prožívají všechny příběhy a neopakovatelné momenty, které hudba přináší,“ uvedli členové Tria Bohémo.

Zdroj: TZ

Foto: Trio Bohémo (©Petra Hajská)

Podcast