Ukrajinský uprchlický orchestr Mrija včera debutoval v Berlínské filharmonii

Exilové hudební těleso, jehož název znamená v ukrajinštině "sen", se formuje od března a má již přes 30 členů. Po včerejším vystoupení v Berlíně už plánuje další koncerty v Německu.

Odehrát svůj první společný koncert v sále Berlínské filharmonie zůstane pro většinu orchestrů a dirigentů na světě pouhým snem. Právě orchestru "Sen" - v ukrajinštině Mrija - a jeho dirigentce Margarytě Hrynyvetské se to nicméně včera poštěstilo. Kromě Elgara, Bacha, Mozarta a Lutosławského na pestrý koncertní program zařadili například i díla ukrajinských skladatelů Myroslava Skoryka a Valentyna Silvestrova, ukrajinskou lidovou píseň nebo státní hymnu. V menším obsazení a bez dirigenta už ansámbl Mrija vystoupil koncem dubna v Laeiszhalle v Hamburku.

Margaryta Hrynyvetská, původně dirigentka Oděského národního akademického divadla opery a baletu, se k orchestru Mrija připojila teprve nedávno. Z profesionálních hudebníků, kteří z Ukrajiny uprchli před válkou, se však v Německu toto těleso začalo utvářet už během března, a to s podporou organizace Alliance4Ukraine. U jeho zrodu stála jedna z předních ukrajinských violistek Kateryna Suprun. Název Mrija znamená, že hudebníci naplňují svůj sen věnovat se hudbě i v časech války, píše web Deutsche Welle. Výtěžek z koncertů samozřejmě putuje na Ukrajinu, například na nákup zdravotnických materiálů. Kromě toho je však cílem orchestru i poukazovat na neustálou a přetrvávající nutnost pomoci Ukrajině: podle Hrynyvetské si už totiž německá veřejnost na válku na východě pozvolna začíná zvykat.

Orchestr sestává převážně z žen hrajících na smyčcové a dřevěné dechové nástroje. "Zatímco z ukrajinských mužů jsou teď vojáci, naším úkolem je - takříkajíc - bojovat na kulturní frontě," vysvětluje pro Deutsche Welle osmadvacetiletá dirigentka Hrynyvetská. Hudebníci mužského pohlaví sice mohou na Ukrajině dostat výjimku a místo vojenské služby odjet hrát do zahraničí, ale pouze pokud budou "užitečnější" s nástrojem než se zbraní v ruce.

Zázemí, management a logistickou podporu orchestru Mrija poskytuje hamburská organizace Culture Connects. Její předseda Roman Ohem pořádá podle Deutsche Welle koncerty ukrajinských hudebníků v Německu už sedm let. "Je to pro mě velmi osobní záležitost," konstatuje Ohem. Dále pak vyvádí z omylu ty, kdo si myslí, že ukrajinští hudebníci mohou na benefičních koncertech účinkovat zdarma: "Berlínské filharmonii jsme zaplatili nájem 11 000 eur - nedostali jsme žádnou slevu." Koncert ovšem podpořila například i nadace Deutsche Orchester-Stiftung.

Orchestr Mrija už nyní na svých webových stránkách - mriya.de - avizuje nadcházející koncert, jenž proběhne v Brémském divadle 20. května. Mrija nicméně není jediným tělesem složeným z ukrajinských uprchlíků, které se v této sezóně objeví na předních evropských pódiích: 31. července má například na britském festivalu BBC Proms vystoupit těleso Ukrainian Freedom Orchestra (více čtěte zde).

Foto: oficiální FB stránka orchestru Mriya, 11.5. 2022

Podcast