V New Yorku se na klasickou hudbu bude opět chodit s rouškami

Metropolitní opera v nové sezóně už po obecenstvu nebude vyžadovat očkování proti covidu-19, znovu však zavádí povinné nošení roušek. Stejné opatření přijala také Newyorská filharmonie, Carnegie Hall a další instituce v americké metropoli.

Nová sezóna newyorské Metropolitní opery začíná už příští týden - 27. září - premiérou opery Médea italského skladatele Luigiho Cherubiniho. V hlavní roli dramatu režírovaného Davidem McVicarem se představí americko-kanadská sopranistka Sondra Radvanovsky. Do tváří diváků však při premiéře zřejmě vidět nebude. Operní dům totiž na svém webu zveřejnil před časem takzvaný závazek obecenstvu, podle kterého v nadcházející sezóně nebude po návštěvnících sice požadovat očkování proti koronaviru, roušky však naopak budou povinné.

Jak píše web Violin Channel, stejný požadavek má na své publikum i Newyorská filharmonie a další instituce sídlící v Lincolnově centru, kde má svůj domov rovněž Newyorský balet a prestižní konzervatoř Juilliard School of Music. Povinné je nošení roušek ve vnitřních prostorách, na venkovních akcích je pak silně doporučováno. Tutéž povinnost obecenstvu na svém webu ukládá také Carnegie Hall. Naopak Broadwayská divadla zatím ponechávají nošení roušek dobrovolné. Na rouškách nicméně trvají nejen v New Yorku, ale i na opačném konci Spojených států, třeba v Losangeleské filharmonii a opeře nebo v Sanfranciské filharmonii.

"Pokud jde o nás, bezpečnost má přednost před únavou z proticovidových opatření," řekl už minulý rok ředitel Metropolitní opery Peter Gelb. "Budeme se tudíž přiklánět na stranu opatrnosti, aby se naše publikum cítilo pohodlně a v bezpečí." Instituce byla jedna z vůbec prvních v USA, které po obecenstvu začaly vyžadovat dokončené očkování. Kontroverzní bylo začátkem loňské sezóny zejména opatření, jež neumožňovalo vstup do opery dětem pod 12 let. Takto mladé děti se totiž tehdy ještě ani očkovat nemohly.

Během celé koronavirové krize byla Metropolitní opera jednou z nejsledovanějších hudebních institucí a provázela ji řada kauz. Celá sezóna 2020/2021 byla zrušena a hráči orchestru více než rok nedostali zaplaceno, přičemž řada z nich si tím pádem již nemohla dovolit bydlení v New Yorku. Úsporná opatření se výrazně dotkla také technických pracovníků divadla, jejichž odbory v médiích obviňovaly ředitele Gelba, že "zradil své zaměstnace, zatímco sám bere 2 miliony dolarů ročně".

Čísla zveřejněná webem ABC News hovoří o tom, že po rok a půl trvající koronavirové pauze nakonec Metropolitní opera zvládla během minulé sezóny 2021/2022 odehrát celkem 196 představení, aniž by jediné bylo zrušeno. Lístků se však prodalo pouze 61%, což je propad oproti stavu před pandemií, kdy to bylo 75%.

Foto: Profimedia

Podcast