Vídeňský Novoroční koncert 2024 bude dirigovat Christian Thielemann. Letošní ročník chtěli narušit klimatičtí aktivisté

Proslulý odborník na závažná díla Richarda Wagnera bude valčíky a polky na tradičním Novoročním koncertě Vídeňské filharmonie dirigovat už podruhé.

Letošní Novoroční koncert Vídeňské filharmonie je čerstvě za námi, ale už se můžeme těšit na příští ročník. Jak orchestr oznámil na svém webu, 1. ledna 2024 se ho již podruhé ujme německý dirigent Christian Thielemann. Ten působí v současnosti jako šéfdirigent Staatskapelle Dresden, kde však bude od sezóny 2023/2024 končit. V loňském roce 2022 také skončil coby umělecký ředitel Salcburského velikonočního festivalu.

Předehra ke kompletnímu Brucknerovi

Dirigování nejsledovanějšího novoročního koncertu světa se Thielemann už dříve jednou zhostil - bylo to v roce 2019. Jeho vystoupení na Novoročním koncertě Vídeňské filharmonie 2024 navíc ještě předznamená významnou událost, která se na příští rok chystá. U příležitosti 200. výročí narození Antona Brucknera totiž Christian Thielemann dokončí a vydá komplet nahrávek všech 11 Brucknerových symfonií, který začal natáčet právě s Vídeňskými filharmoniky během pandemie koronaviru.

Poprvé řídil Thielemann přední rakouský orchestr už v roce 2000 a má k němu dlouhodobě blízko. S Vídeňskou filharmonií pravidelně vystupuje na abonentních koncertech v její domovské Musikverein i na každoročním Salcburském festivalu. "S Christianem Thielemannem udržujeme pevný umělecký vztah po mnoho let, obzvláště v oblasti symfonické hudby. Je jedním z dirigentů, kteří mají k našemu orchestru nejblíže," vysvětluje volbu předseda vedení Vídeňské filharmonie a houslista Daniel Froschauer.

profimedia-0747323873.jpg

Interiér Musikverein při Novoročním koncertě (©Profimedia)

2023: rekordní sledovanost a zadržení aktivisté

Letos 1. ledna řídil těleso Rakušan Franz Welser-Möst, který měl tu čest dokonce již potřetí. Jak nedávno napsal blog Slipped Disc, letošní ročník měl prý v Rakousku nejvyšší sledovanost od roku 2014 - pustilo si ho tam až 60% televizních diváků. Celosvětová sledovanost se pak odhaduje na 50 milionů lidí ve zhruba 90 zemích světa.

Zahraniční média ovšem také informovala o tom, že se letos akci chystali narušit radikální klimatičtí aktivisté. Podle všeho je však policie stihla zadržet dříve, než dokázali svůj protest uskutečnit. Mělo se jednat o 6 občanů Německa a Rakouska ve věkovém rozmezí mezi 26 a 67 lety.

Jejich přesný záměr není znám, nejspíše se však opět zamýšleli k něčemu přilepit. Kromě transparentů u nich totiž podle deníku Die Presse bylo nalezeno i vteřinové lepidlo. Deník dále uvádí, že k pokusu se následně přihlásilo hnutí Last Generation, které chtělo po upoutání pozornosti varovat přítomné politiky nápisem "zbývají už jen dva roky". Tím zřejmě odkazovali na loni zveřejněnou předpověď, podle níž by globální oteplování mohlo s 50% pravděpodobností překročit kritickou hranici 1.5 stupně Celsia už v roce 2026.

profimedia-0747323986.jpg

Franz Welser-Möst v čele Vídeňské filharmonie (©Profimedia)

Úvodní foto: Christian Thielemann (©Profimedia)

Podcast