Virtuosos V4+ se vrací do Čech

Mladí talenti se mohou přihlásit do 7. června.

Světová televizní show mladých talentů klasické hudby Virtuosos připravuje svou sedmou řadu. Vybraní umělci ze čtyř států Visegrádské čtyřky a Chorvatska budou mít příležitost setkat se na jednom pódiu s hvězdami světového formátu, získat mezinárodní podporu při rozvíjení svého talentu, vysokou finanční odměnu, vystoupení na známých festivalech a v neposlední řadě před desítkami milionů televizních diváků. Svůj talent mohou ukázat i čeští zástupci, ze kterých vzejde jeden vítěz. Do soutěže se mohou přihlásit na webu Virtuosos, a to do 7. června. Virtuosos V4+ dlouhodobě podporuje například tenor Plácido Domingo, který bude i letos součástí poroty v rámci všech soutěžních kol. Za Českou republiku usedne do porotcovského křesla již podruhé Gabriela Boháčová, hudební producentka a umělecká ředitelka Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov.

„Když mě oslovili z Virtuosos V4+, byla jsem ohromně poctěná. Je to soutěž na světové úrovni, na které participují velké osobnosti hudebního světa. Moc ráda také pracuji s mladými talenty a na projektech, které mladé podporují. Výkony těchto výjimečných talentů jsou opravdu dech beroucí, to je i jeden z důvodů, proč je pořad tolik divácky oblíben. Díky tomuto formátu také klasická hudba oslovuje mnohem širší publikum, zároveň průzkum organizace Virtuosos zaznamenal větší nárůst přihlášených dětí do hudebních škol,” říká Gabriela Boháčová, hudební producentka a umělecká ředitelka Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, která bude v porotě reprezentovat Českou republiku.

Světovou show sleduje až 70 miliónů televizních diváků

Na maďarském televizním trhu se stala soutěž jednou z nejlépe hodnocených pořadů. Virtuosos V4+ se bude letos vysílat na sedmi televizních kanálech v pěti evropských zemích. Čeští diváci ji budou moci sledovat na ČT Art, a to od 3. do 17. prosince. V posledním díle se odehraje velké finále, ze kterého vzejde pět vítězů. „Každá země bude mít svého absolutního vítěze. Mezi národy tak neexistuje žádná konkurence a všichni soutěžící mají šanci vyhrát. Přihlaste se do naší show, ukažte svůj talent a staňte se součástí velké mezinárodní rodiny Virtuosos,” říká zakladatelka soutěže Mariann Peller a dodává, že posláním jedinečné soutěže je objevování a podpora mladých talentů klasické hudby.

V roce 2020 vyhrál za Českou republiku hráč na akordeón Martin Šulc.

Vítěz 2020 za Českou republiku Martin Šulc s Plácido Domingem.jpg

Virtuosos je maďarská soutěž mladých talentů klasické hudby a je určená pro děti a teenagery hrající na hudební nástroj do 18 let a pro pevěcké talenty do 24 let. Show se poprvé objevila na televizních obrazovkách před sedmi lety a způsobila v Maďarsku televizní revoluci, protože se stala jedním z nejlépe hodnocených pořadů. V roce 2020 se poprvé do soutěže zapojili i mladí talenti ze zemí Visegradu a Srbska. Z každé země vzejde jeden vítěz, který získá 15 000 euro.

Zájemci se mohou přihlásit do 7. června 2021 na webu https://virtuosos.com/application-form-cz/.

Foto: Virtuosos V4+

Podcast