Vítěz soutěže Virtuosos V4+ Roman Červinka ve vysílání rádia Classic Praha

Šestnáctiletý houslista Roman Červinka se v mezinárodní soutěži stal vítězem za Českou republiku minulý pátek, 16.12. Hostem na telefonu v dopoledním vysílání rádia Classic Praha byl den před Štědrým dnem, 23.12.

Oblíbená soutěž mladých talentů klasické hudby Virtuosos V4 +, které se účastní mladí hudebníci ze zemí Visegrádské čtyřky (a letos i Slovinska), zná své vítěze. Ve finále 16.12. vybrala odborná porota vítěze z každého státu a udělila speciální ceny výjimečným talentům. Vítězové získali peněžní odměnu ve výši 10 000 eur a vystoupí 4. března v Budapešti na koncertě s Plácidem Domingem.

Za Českou republiku zvítězil šestnáctiletý houslista z Českých Budějovic Roman Červinka. Jeho "soupeřem" ve finále byl druhý český finalista - klarinetista Ondřej Toman z Prahy. Stejně jako ostatní finalisté, kteří si nakonec výhru neodnesli, i Ondřej Toman si zahraje se Symfonickým orchestrem Maďarského rozhlasu. Ve finále byly uděleny také speciální ceny: Special Prize Budafok Dohnányi Orchestra si odnesla česká houslistka Kateřina Švecová, která si díky tomu už 7. ledna zahraje na novoročním koncertu tohoto orchestru v Síni Bély Bartóka v Budapešti.

Kromě speciálních cen byl letos poprvé vybrán absolutní vítěz soutěže, kterého si mezi sebou zvolili samotní finalisté: stala se jím slovinská houslistka Patricija Avšič.

Foto: Roman Červinka s Plácidem Domingem mladším (zdroj: TZ)

Podcast