Vítězem Chopinovy soutěže je Kanaďan Bruce Liu

Dvě hodiny po půlnoci oznámila porota 18. ročníku Chopinovy soutěže ve Varšavě jména laureátů. Z první ceny se raduje Bruce Xiaoyu Liu.

Liu vystoupil na třetím finálovém večeru jako vůbec poslední z dvanácti finalistů a jeho provedení Chopinova Koncertu e moll zamíchalo kartami. Fenomenální finále přimělo celý sál vstát ze židlí. Televizní štáby, novináři i veřejnost čekali ve foyeru Národní filharmonie na verdikt poroty. Dočkali se až po druhé hodině v noci.

profimedia-0638984798.jpg

Bruce Xiaoyu Liu (na snímku těsně poté, co se dozvěděl o svém vítězství) se narodil v Paříži 8. května 1997, vystudoval konzervatoř v Montrealu a nyní je ve třídě Dang Thai Sona. Za sebou má už řadu vystoupení s orchestry a rozsáhlá turné. Zlatá medaile z Varšavy doplní jeho sbírku trofejí ze soutěží v Sendai, Montrealu nebo Tel Avivu.

profimedia-0638980536.jpg

Sedmnáctičlenná porota složená z někdejších laureátů tohoto klání rozdala celkem osm cen. Druhá patří ex qequo Alexandru Gadjievovi (na snímku druhý zprava), reprezentujícímu Itálii a Slovinsko. Ten zároveň získal zvláštní cenu za provedení sonáty. Kyohey Sorita z Japonska (první zleva), rovněž nositel druhé ceny, zaujal svým zralým muzikanstvím.

Španěl Martin García García (první zprava) uchvátil provedením koncertu ve finále, za které právem dostal zvláštní cenu. Skončil na třetím místě.

O čtvrtou příčku se dělí distinguovaná Japonka Aimi Kobayashi a polský zástupce Jakub Kuszlik, který má též ocenění za nejlepší provedení mazurky. Pátá skončila Italka Leonora Armellini a šesté místo patří sympatickému JJ Jun Li Buiovi z Kanady.

Z 87 kandidátů se do finále kvalifikovalo dvanáct. Na třech večerech je doprovodila Varšavská filharmonie pod vedením Andrzeje Borejka. Devět finalistů si vybralo Koncert e moll op. 11., pouze tři Koncert f moll op. 21.

Živé vysílání sledovali diváci z celého světa, nejvíce jich bylo v Japonsku, Jižní Koreji a Spojených státech. Záznamy všech soutěžních vystoupení jsou ve vysoké kvalitě ke zhlédnutí na stránkách soutěže.

Během patnácti soutěžních dní přednesli mladí pianisté 2000 interpretací Chopinových skladeb, což by dohromady dalo recitál, který by trval 100 hodin.

Foto Profimedia

Podcast