Všechny lásky Antonína Dvořáka

Hold mu vzdávají slavní umělci české hudební scény napříč generacemi.

Ve středu 8. září 2021 si hudební svět připomněl 180. výročí narození Antonína Dvořáka. Vydavatelství Supraphon připravilo k této příležitosti ve spolupráci s Patrickem Lambertem, dlouholetým hudebním producentem BBC Radio 3, mimořádné trojalbum nazvané Všechny lásky Antonína Dvořáka (The Many Loves of Antonín Dvořák). V bohatém výběru ze skladatelovy komorní, orchestrální a vokální tvorby účinkují vynikající interpreti, jejichž nahrávky vznikaly ve 2. polovině 20. století a v mnohém jsou stále vzorové a nepřekonané. Dvořákovi tak pomyslně gratulují dirigenti České filharmonie (Talich, Ančerl, Neumann, Bělohlávek, Sawallisch, Mackerras a řada dalších), instrumentalisté (Rostropovič, May, Suk či Panenka), pěvci (Soukupová, Beňačková, Urbanová, Blachut, Novák), sbormistři (Jan a Pavel Kühnovi), ale také Pražské, Dvořákovo, Smetanovo a Panochovo kvarteto.

Dramaturgie alba Patricka Lamberta, jenž je velkým znalcem a milovníkem české hudby, je ukotvena v několika tématech, ke kterým měl Antonín Dvořák silný a živý vztah: Národ a domov, Slovanská duše, Příroda, Bůh a náboženství, Rodina a Humor. Kromě několika známých opusů (často ovšem v méně známých nahrávkách) posluchač objeví na albu množství nádherné Dvořákovy hudby, se kterou se nesetkáváme tak často: mj. sbory V přírodě, Písně milostné, Poetické nálady, Dechová serenáda či scény z oper Dimitrij a Jakobín. Slovy Patricka Lamberta: „Soubor těchto tří kompaktních disků je pro všechny, kteří chtějí popřát sluchu rozmanitosti i hloubce Dvořákova odkazu. Lze o něm s jistotou říci, že je ve stejné míře oslavou 180. výročí Dvořákova narození i jedinečného bohatství archivu Supraphonu.“

Trojalbum Všechny lásky Antonína Dvořáka (The Many Loves of Antonín Dvořák) vydává Supraphon 10. září 2021 na CD i v digitálních formátech.

cover_3CD_Dvorak_TheManyLoves.jpg

PATRICK LAMBERT (1943) je britský hudební publicista a dramaturg. Od září 1968 pracoval v BBC, dlouhá léta na pozici producenta vážné hudby na Radio Three. Jako milovník a znalec české hudby – nade dveřmi jeho londýnské pracovny visela zlatá cedulka Český ráj – vytvořil nesčetné množství rozhlasových programů věnovaných jejím tvůrcům (Dvořákovi, Janáčkovi, Sukovi, Martinů) i interpretům (Talichovi, Kubelíkovi, Ančerlovi, Šejnovi atd.) V roce 1983 získal Sony Radio Award za nejlepší pořad věnovaný klasické hudbě. Je autorem mnoha textů a studií o hudbě, protagonistou odborných i popularizačních přednášek a besed. V roce 2015 vyšla jeho monografie Martinů in His Time – The Recorded Legacy. Dramaturgicky připravoval profilové CD Václava Talicha, Rafaela Kubelíka a Karla Ančerla pro sérii IMG Artists Great Conductors of the 20th Century. Svými texty doprovodil desítky kompaktních disků labelů BBC Legends, Decca, Deutsche Gramophone, Dutton, Hyperion, LSO LIVE, Mercury, Nimbus, Philips, Supraphon, Testament a Warner Classics.

Foto: Archív Supraphonu

Podcast