Výzva Kalabis100 oslaví významné výročí Viktora Kalabise

Cílem je podpořit zájem o Kalabisovu osobnost a dílo.

Skladatel Viktor Kalabis by 27. února oslavil 99. narozeniny. Oslavu stého výročí jeho narození, které český hudební život čeká příští rok, chystá výzva Kalabis100. Pomocí příspěvků Nadačního fondu chce podpořit zájem o Kalabisovu osobnost a dílo mezi interprety i muzikology. Projekty je možné přihlásit do konce května.

VK a ZR 1982 - foto archiv KRF.jpg

Nadační fond Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové vyhlašuje projekt Kalabis100. Fond založený samotným skladatelem a jeho manželkou, světoznámou cembalistkou, chce pomocí nadačních příspěvků podpořit projekty související s osobností a dílem Viktora Kalabise, jejichž realizace je plánována v sezónách 2022/3 a 2023/4. Výzva podpoří koncerty orchestrů, sborů, komorních souborů a sólistů např. na cembalo, kterému Kalabis věnoval velké množství skladeb. Obrací se též na hudební vědce a publicisty, chce iniciovat muzikologický výzkum a vznik nových textů o Kalabisovi. Je otevřena všem zajímavým projektům, které pomohou výročí náležitě oslavit.

Návrhy projektů je možné podávat do 31. května 2022, o výběru podpořených akcí rozhodně Správní rada Nadačního fondu. Její předseda, muzikolog Aleš Březina Ph.D., se na návrhy projektů těší: „Hudba 2. poloviny 20. století nemá na koncertních pódiích a v muzikologické literatuře dosud místo, které by odpovídalo jejímu rozsahu a významu. Oslavy 100. výročí narození Viktora Kalabise jsou po loňských oslavách Jana Nováka další výbornou příležitostí začít tento dluh systematicky splácet.“

VK a ZR s notami Kalabise - foto archiv KRF.jpg

Oslavy skladatelova výročí začnou už letos v březnu velkolepým koncertem v katedrále sv. Jana v New Yorku. Zazní zde Kalabisova kantáta Canticum Canticorum, op. 65 v podání sboru a orchestru Musica Sacra, které vede dirigent Kent Tritle. Událost významně podpořila washingtonská The Viktor Kalabis and Zuzana Růžičková Foundation, sesterská organizace pražského Nadačního fondu.

Foto: Archív KRF

Podcast