Radek Baborák pokřtí Piazzolu

Radek Baborák pokřtí album vydané ke 100. výročí narození Ástora Piazzolly.

V pátek 11. března 2022, přesně rok po svém vydání, se album „Cuatrocientas Estaciones de Ástor Piazzolla“ hornisty Radka Baboráka dočká koncertního křtu. Křest, původně plánovaný na den 100. výročí narození Ástora Piazzolly, byl kvůli pandemické situaci odložen, a to přesně o rok, aby se mohl uskutečnit v den, kdy se narodil nejen tento významný argentinský skladatel, ale také Radek Baborák. „Cuatrocientas Estaciones“ je v pořadí již třetím albem piazzollovského repertoáru, které Radek Baborák vydal u vydavatelství Animal Music.

Koncertní křest se koná 11. 3. 2022 od 19:30 v pražském Vzletu a zazní na něm ty nejslavnější Piazzollovy melodie v nových autorských úpravách, které hornista a dirigent Radek Baborák vytvořil na míru svému 11člennému orchestru. Po jeho skončení následuje milonga – tango tančírna pro veřejnost – upořádaná ve spolupráci s taneční školou Caminito.cz a tanečnicí Radkou Šulcovou.

Obrázek1.png

Tango Nuevo – tak pojmenoval Ástor Piazzolla svůj osobitý kompoziční styl, ve kterém mísí tradiční argentinské tance nejen s jazzovými, improvizačními prvky, ale i s postupy používanými v klasické hudbě 20. století. Komorní soubor Orquestrina Radek Baborák se věnuje znovuobjevování Piazzollova díla již řadu let. Dala si přitom za cíl neznít jen jako jeden z dalších piazzollovských „revival bandů“, ale opatřit hudbu tohoto geniálního skladatele novým zvukem s využitím nástrojů, které Piazzolla ve svých souborech nepoužíval, jako je například kapelníkův lesní roh či basklarinet. V aranžích Radka Baboráka a Tomáše Illeho nechybí ani svébytné fixované improvizace, extrémní dynamika a strhující energie.

RB Orquestrina_foto (Zuzana Bonisch 2020).jpg

Orquestrina je hostem festivalů v Čechách (Struny podzimu, Klasici v ulici Tábor, Smetanova Litomyšl, Horn Fest Praha), na Slovensku, v Japonsku, Německu či Itálii. Pravidelně koncertuje v sále Berlínské filharmonie. V základním obsazení účinkuje ve složení lesní roh, basklarinet, smyčcové kvinteto, klavír a perkuse. Pro účely některých projektů je rozšířeno o další nástroje, jako např. harfa, vibrafon, trubka nebo skupina lesních rohů.

Piazzolla_101Anni_křest_POZVÁNKA.jpg

Foto: Zuzana Bonisch

Podcast