Web Musical America vyhlásil Semjona Byčkova dirigentem roku

Vítězům 62. ročníku soutěže Umělec roku budou ceny předány v neděli 4.12.

Magazín Musical America, píšící o klasické hudbě, má dlouhou tradici: v tištěné podobě se vydával od roku 1898, roku 1999 se pak reinkarnoval do elektronické, webové podoby. Umělce roku vyhlašují už přes 60 let, od roku 1960. Mezi laureáty nechybějí jména jako Leonard Bernstein, Benjamin Britten, Yehudi Mehunin, Yo-Yo Ma, Ricardo Muti, Yuja Wang, Daniil Trifonov či Mitsuko Uchida. V roce 1992 přibyly kategorie Instrumentalista, Vokalista, Skladatel a Dirigent roku. V poslední z těchto kategorií byli v minulosti oceněni například Michael Tilson Thomas, Jaap van Zweden či Susanna Mälkki.

Celkovým vítězem - tedy umělkyní příštího roku 2023 - se tentokrát stala houslistka Hilary Hahn. Ta je mimo jiné aktuálně, až do června příštího roku, historicky první rezidenční umělkyní Chicagských symfoniků. Skladatelkou roku se stala Jessie Montgomery, ocenění pro Režiséra roku dostane Yuval Sharon a Dirigentem roku byl vyhlášen právě Semjon Byčkov, šéfdirigent České filharmonie.

„Každý z těchto neuvěřitelných talentů v uplynulém roce svým vlastním jedinečným způsobem posunul uměleckou formu vysoko nad jakákoli očekávání a přinesl zcela nové perspektivy a pohledy na interpretační umění," nešetřila silnými slovy vydavatelka Musical America Stephanie Challener.

Ceny budou předány 4. prosince 2022 online, prostřednictvím platformy Facebook Live.

Zdroj: tisková zpráva

Foto: Profimedia

Podcast