Za hornou do Broumova

Hornové kurzy v Broumově přijímají přihlášky na léto

Mezinárodní Letní hornové kurzy Broumov, které se uskuteční od 1. do 7. srpna 2021 v broumovském klášteře, spustily v těchto dnech registraci. Zájemci o účast v sedmém ročníku kurzů se mohou registrovat online, na novém webu www.letnihornovekurzy.cz.

Letní hornové kurzy jsou určené žákům ZUŠ, studentům konzervatoří i akademií či zájemcům z řad veřejnosti, bez omezení věku. Online registrace bude přístupná na www.letnihornovekurzy.cz do 30. června 2021. Na začátku srpna se budou v prostorách národní památky Klášter Broumov konat posedmé.

V evropském měřítku jde o jednu z největších akcí podobného zaměření reprezentující Broumovsko nejen mezi mladou generací hráčů na lesní roh. V posledních letech se kurzů každoročně účastnilo kolem 60 aktivních posluchačů z celého světa. „Považuji za obrovský úspěch, že i přes nepřízeň pandemie se nám v loňském roce podařilo zorganizovat kurzy v plném rozsahu a věřím, že se v létě opět všichni sejdeme a prožijeme podobnou euforii jako vloni. Nejen mladým hráčům chybí živá vystoupení a kontakt s pedagogy, a tak se moc těším, že doženeme to, co nám nyní schází především, a to kontaktní výuka a živá vystoupení, " uvádí zakladatelka a umělecký garant kurzů, hornistka Zuzana Rzounková, a dodává: „Každoročně zveme na kurzy i naše zahraniční kolegy, letos přivítáme sólohornistu Mnichovské filharmonie Jörga Brücknera a maďarského hornistu působícího v Německu Szabolcse Zempléniho.“

Lektory 7. ročníku budou: Zuzana Rzounková – sólohornistka Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK působící jako pedagog JAMU v Brně, Jörg Brückner – sólohornista Mnichovské filharmonie a profesor třídy lesních rohů na Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar, Szabolcs Zempléni – maďarský hráč na lesní roh, profesor na Hochschule für Musik und Theater Hamburg, Prof. Jindřich Petráš – proděkan hudební fakulty JAMU v Brně a pedagog hry na lesní roh tamtéž, Jan Vobořil – sólohornista České filharmonie a pedagog HAMU v Praze, Lenka Němcová – pedagožka ZUŠ Police nad Metují a Broumov. O klavírní doprovod hornistů se postará tým pianistů pod vedením Jany Goliášové.

V průběhu kurzů se účastníci potkají se všemi lektory v individuálních hodinách, získají zkušenosti v komorní hře, ve hře orchestrálních partů a cenné zkušenosti získají v rámci koncertů v různých akustikách, které nabízí jak broumovský klášter, tak kostely broumovské skupiny, nebo open air společná skupinová vystoupení. Organizátor nabízí účastníkům plný servis od dopravy, ubytování (ve zrekonstruovaných mnišských celách národní kulturní památky broumovského kláštera), přes stravovací služby. Součástí akce je dvoudenní výstava lesních rohů a příslušenství, lekce jógy, meditace, v rámci mimohudebního programu získají účastníci povědomí o české historii skrze prohlídky broumovského kláštera, i o ekologických aktivitách regionu Broumovsko prostřednictvím návštěvy místní biofarmy.

Foto: Libor Dadák

Podcast