Zemřel skladatel Mikis Theodorakis

Řecký hudební skladatel, autor hudby k filmu Řek Zorba, zemřel ve věku 96 let.

Ve věku 96 let zemřel dnes v Aténách jeden z nejslavnějších řeckých hudebních skladatelů Mikis Theodorakis, známý zejména jako autor hudby k filmu Řek Zorba. Informovala o tom agentura AFP. Pro mnohé byl Theodorakis symbolem boje za svobodu a sociální spravedlnost. Bojoval proti fašistické okupaci a posléze proti řecké vojenské juntě, za což byl vězněn. I v tomto století se zapojil do demonstrací, například proti úsporným opatřením přijatým vládou kvůli finanční krizi.

Theodorakis měl v posledních letech problémy se srdcem a před dvěma lety mu lékaři voperovali kardiostimulátor. Ve světě ho nejvíce proslavila hudba k filmu Řek Zorba (1964), byl ale autor velmi rozsáhlého díla, k němuž patří také symfonie a oratoria nebo opera a balet.

"Dnes jsme ztratili část řecké duše. Mikis Theodorakis, Mikis učitel, intelektuál, radikál, náš Mikis odešel," uvedla ministryně kultury Lina Mendoniová. Prezidentka Katerina Sakellaropulosová označila Theodorakise za vlastence, který zasvětil život boji za svobodu, spravedlnost a sociální rovnost. Parlament, jehož byl skladatel v minulosti několik volebních období členem, za něj dnes držel minutu ticha.

"Mikis Theodorakis, pilíř hudby a kultury a výrazná postava veřejného života, dnes zemřel. Jeho odkaz žije dál," napsalo na twitteru například britské velvyslanectví v Řecku. "Kanada truchlí s Řeckem nad ztrátou jednoho z největších řeckých skladatelů a textařů řecké hudební historie, Mikisem Theodorakisem. Jeho hudba, politický aktivismus a přínos řecké kultuře nebudou nikdy zapomenuty," uvedla na twitteru kanadská ambasáda v Řecku.

Lítost na jeho úmrtím vyjádřila na twitteru i řada Turků, skladatel se totiž zasazoval i lepší vztahy Řecka a Turecka, dvou historických rivalů, a založil i sdružení turecko-řeckého přátelství. V roce 2010 ho v jeho domě navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Theodorakis se narodil 29. července 1925 na ostrově Chios. Hudbu studoval v Aténách a v Paříži. Za druhé světové války se účastnil odboje proti fašistické okupaci a zapojil se také do občanské války na konci 40. let. V roce 1964 byl zvolen poslancem, po puči v roce 1967 bojoval proti diktatuře vojenské junty (1967-1974), za což byl vězněn. V roce 1970 se mu podařilo odejít do exilu do Paříže. Po návratu do vlasti se opět zapojil do politiky, byl poslancem a v letech 1990 až 1992 ministrem kultury. Na počátku finanční krize v Řecku v roce 2010 demonstroval proti úsporným opatřením požadovaným mezinárodními věřiteli a v roce 2018 se účastnil i protestů proti dohodě mezi Řeckem a Makedonií o nový název sousední země.

Zdroj: ČTK
Foto. Profimedia

Podcast